Μια νέα πρωτοβουλία για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας τίθεται σε εφαρμογή στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος, που θα ενισχύσει την τοπική παραγωγή, τη φιλοξενία και την εστίαση.
Στο πλαίσιο της διατοπικής συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές II: Ελληνικός γαστρονομικός πολιτισμός», που υλοποιεί η «Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης» μέσω του προγράμματος CLLD/LEADER του ΠΑΑ 2014-2020, επαγγελματίες από τους κλάδους της αγροδιατροφής και του τουρισμού συμμετείχαν πρόσφατα σε ενημερωτική συνάντηση, στα Πράμαντα, προκειμένου να συζητήσουν τα βήματα για τη δημιουργία της γαστρονομικής κοινότητας.
Η γαστρονομική κοινότητα των Βορείων Τζουμέρκων φιλοδοξεί να οργανώσει τους επαγγελματίες της περιοχής σε μια άτυπη κοινότητα, με σκοπό την καταγραφή της ποιοτικής γαστρονομικής προσφοράς του τόπου τους, τη δημιουργία σχέσεων αλληλοϋποστήριξης και συνεργασίας, και τη συγκροτημένη διασύνδεση του τουρισμού με τον γαστρονομικό πολιτισμό, ώστε να φτιαχτεί ένα οικοσύστημα και μια ομπρέλα, που θα αναδεικνύει την περιοχή, σύμφωνα με το δικό της γαστρονομικό αποτύπωμα. Την οργάνωση του όλου εγχειρήματος θα αναλάβει η «Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου». Στη συνάντηση, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων, Νίκος Βαΐτσης και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Γιώργος Παππάς, αφού ευχαρίστησαν τους εμπλεκόμενους φορείς, ζήτησαν από τους επαγγελματίες να αγκαλιάσουν την προσπάθεια και να παρακινήσουν και άλλους να συμμετέχουν, «ώστε να αναδειχθεί η γαστρονομική ταυτότητα της περιοχής και να αποτελέσει ένα επιπλέον βέλος στη φαρέτρα για την τουριστική ανάπτυξη των Τζουμέρκων». Τα επόμενα βήματα για τη δημιουργία της γαστρονομικής κοινότητας στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων περιλαμβάνουν εκπαίδευση των επαγγελματιών, διαμόρφωση γαστρονομικού οδηγού, έρευνα για την καταγραφή τόσο της ιστορικής γαστρονομικής κληρονομιάς της περιοχής, δημιουργία ψηφιακού και έντυπου οδηγού, εκδηλώσεις κ.ά.
Πηγή: www.ypaithros.gr