Μια ερευνητική ομάδα στο πανεπιστήμιο του Αλικάντε, στην Ισπανία, αναπτύσσει συσκευασίες ενεργού άνθρακα από απόβλητα, όπως κοχύλια αμυγδάλου και κουκούτσια ελιάς. Το αποτέλεσμα είναι μια ανακυκλώσιμη και βιοδιασπώμενη συσκευασία που παρατείνει τη διάρκεια ζωής των φρούτων και των λαχανικών.
Το συγκεκριμένο έργο, ENCAR2CEL, βασίζεται σε αποτελέσματα προηγούμενου έργου του πανεπιστημίου, το οποίο ανέπτυξε μεθόδους παραγωγής ενεργού άνθρακα από απόβλητα βιομάζας. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα και σε συνεργασία με το Κέντρο Τεχνολογίας Συσκευασίας, Μεταφορών και Εφοδιασμού (ITENE), οι ερευνητές θα αναπτύξουν το τελικό πρωτότυπο. Αυτή η συσκευασία θα αυξήσει τη διάρκεια ζωής των συσκευασμένων προϊόντων διατροφής, αποφεύγοντας τη σπατάλη τροφίμων, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι θα είναι μια βιώσιμη εναλλακτική συσκευασία βασισμένη σε ανακυκλώσιμο και βιοαποδομήσιμο υλικό. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, η συσκευασία είναι κατασκευασμένη από υπολείμματα αμυγδάλου και ελιάς, συμβάλλοντας στην επαναχρησιμοποίησή τους. Όπως υποστηρίζουν, θα αντιπροσωπεύει μια σημαντική τεχνολογική πρόοδο για τις συσκευασίες με βάση την κυτταρίνη. Θα παρέχει, επίσης, μια καινοτόμο λύση στον τομέα συσκευασίας, βασισμένη σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας από απόβλητα και υλικά, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς συσκευασίας και απορριμμάτων συσκευασίας.
Πηγή: www.ypaithros.gr