Μια διεθνής έρευνα σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ αποκαλύπτει τον ρόλο του κερκυραϊκού ελαιολάδου στην καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου, προσφέροντας ελπίδες για νέες θεραπείες.
Το κερκυραϊκό ελαιόλαδο βρέθηκε πρόσφατα και για μια ακόμα φορά στο επίκεντρο του ερευνητικού ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ σχετικά με την επίδραση του στην προστασία από τον καρκίνο. Πιο συγκεκριμένα το ελαιόλαδο που παράγεται από την τοπική ποικιλία «Λιανολιά Κέρκυρας» στην περιοχή του Αγίου Ματθαίου από την οικογένεια Δαφνή με την επωνυμία “The Governor” χρησιμοποιήθηκε ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ενός εκχυλίσματος και για την απομόνωση καθαρής ελαιοκανθάλης. Οι ουσίες που απομονώθηκαν από το ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκαν από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Λουιζιάνα για να μελετηθεί η επίδραση τους στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτή η μορφή καρκίνου είναι η τρίτη πιο διαδεδομένη μορφή καρκίνου στις ΗΠΑ και η δεύτερη σε επικινδυνότητα με πάνω από 150.000 νέες περιπτώσεις κάθε έτος. Αντίθετα στις χώρες που οι πληθυσμοί ακολουθούν την παραδοσιακή μεσογειακή δίαιτα με κύρια πηγή λίπους το ελαιόλαδο, έχει βρεθεί από επιδημιολογικές μελέτες ότι έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Το γεγονός αυτό ώθησε τους ερευνητές να μελετήσουν την επίδραση των φαινολικών συστατικών του ελαιολάδου σε αυτή τη μορφή καρκίνου σε πειραματόζωα. Μάλιστα επιλέχθηκε εκείνη η μορφή καρκίνου του παχέος εντέρου με τις μεταλλάξεις εκείνες που οδηγούν στη χειρότερη πρόγνωση και για τις οποίες υπάρχει η μικρότερη δυνατότητα θεραπευτικής αντιμετώπισης.
Τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν πριν λίγες ημέρες σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nutrients έδειξαν ότι τόσο η καθαρή ελαιοκανθάλη, όσο και το ολικό φαινολικό εκχύλισμα χορηγούμενα από το στόμα στα πειραματόζωα είχαν την ικανότητα να μειώσουν μέσα σε 15 ημέρες το μέγεθος των όγκων κατά 72%. Επιπλέον μετά την χειρουργική αφαίρεση των όγκων, η συνέχιση της χορήγησης των ουσιών για 40 ημέρες κατέστειλε την επανεμφάνιση των όγκων, γεγονός που αποτελεί πολύ συνηθισμένο πρόβλημα της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.
Τα ευρήματα της μελέτης αυτής έρχονται να επιβεβαιώσουν μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί και στην Ελλάδα, τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους και έχουν δείξει την προστατευτική δράση του πολυφαινολικού ελαιολάδου σε διάφορες μορφές καρκίνου.
Είναι γεγονός πλέον ότι σταδιακά συνεχώς εμπλουτίζονται τα επιστημονικά δεδομένα που θα καταστήσουν το υψηλά φαινολικό ελαιόλαδο ως μια απαραίτητη και ασφαλή διατροφική σύσταση για την πρόληψη και τη διαχείριση διαφόρων μορφών καρκίνου, ενώ παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για τη φαρμακευτική αξιοποίηση των φαινολικών συστατικών του ελαιολάδου.
Φορέας: School of Basic Pharmaceutical and Toxicological Sciences, College of Pharmacy, University of Louisiana at Monroe, 1800 Bienville Drive, Monroe, LA 71201, USA
Επιστημονικό περιοδικό: Nutrients | MDPI
Ημερομηνία δημοσίευσης: 22 Ιανουαρίου 2025
Τίτλος άρθρου: The Olive Oil Phenolic S -(-)- Oleocanthal Suppresses Colorectal Cancer Progression and Recurrence by Modulating SMYD2-EZH2 and c-MET Activation
https://www.mdpi.com/3147598
Πηγή: enimerosi.com
Πηγή: www.ypaithros.gr