Για τη συνεργασία της «Πήγασος Αγροτοδιατροφή ΑΣ» με το Τμήμα Γεωργικής Φαρμακολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ), που αφορά τη διερεύνηση της εφαρμογής σκευασμάτων βιοδιεγερτών στην καλλιέργεια επιτραπέζιων σταφυλιών της ποικιλίας Crimson, μιλά στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Μάρκος Λέγγας. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, η εταιρεία GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ καθοδηγεί την Επιχειρησιακή Ομάδα «BIO-CRIMSON», η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης «ΕΓΤΑΑ», στο πλαίσιο του Μέτρου 16 «Συνεργασία», και πιο συγκεκριμένα του Υπομέτρου 16.1-16.2, με στόχο να συμβάλει στην παραγωγικότητα και στη βιωσιμότητα της γεωργίας.
«Με τη μεταβολομική μέθοδο, που εφαρμόζει το ΓΠΑ, μπορούμε να έχουμε μια ακριβή εικόνα για την επίδραση του σκευάσματος στον μεταβολισμό του φυτού»
Σε τι ακριβώς συνίσταται το πρόγραμμα που εφαρμόζετε;
Εξετάζουμε τη χρήση βιοδιεγερτών στην καλλιέργεια του σταφυλιού Crimson και πώς ακριβώς επιδρούν. Στο εμπόριο, πλέον, κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα βιοδιεγερτών. Είναι ένα πεδίο που αναπτύσσεται ραγδαία για όλες τις καλλιέργειες. Όμως, δεν ξέρουμε πώς ακριβώς επιδρούν όλα αυτά και τι απόδοση έχουν. Σε συνεργασία, λοιπόν, με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, κάνουμε ένα πρότζεκτ που μπορεί να μετρήσει με ακρίβεια το πού ακριβώς πηγαίνει και επιδρά. Ταΐζουμε με βιοδιεγέρτες το φυτό και μετά εξετάζουμε πώς επιδρούν στον μεταβολισμό του.
Ποιοι παράγοντες της ανάπτυξης του φυτού έχουν μεγαλύτερη σημασία για τη δική σας καλλιέργεια;
Μας ενδιαφέρει πολύ η δύναμη αντιστρές που μπορούν να δώσουν οι βιοδιεγέρτες στην καλλιέργεια των σταφυλιών. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό. Λόγω της κλιματικής κρίσης και εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας, τα φυτά υπόκεινται σε στρες και αυτό επηρεάζει την ανάπτυξή τους.
Επίσης, όσον αφορά τα κόκκινα σταφύλια, οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν το χρώμα του καρπού, που είναι ποιοτικό κριτήριο, και βέβαια την απόδοση της καλλιέργειας, δηλαδή την ποσότητα παραγωγής.
Το πρόγραμμα αφορά την καλλιέργεια επιτραπέζιων σταφυλιών της ποικιλίας Crimson. Υπάρχουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες που ισχύουν στην περίπτωσή σας;
Ένα από τα προβλήματά μας στην καλλιέργεια σταφυλιού είναι ότι σε οποιαδήποτε παρέμβαση δεν μπορείς να αξιολογήσεις άμεσα την επίδρασή της. Δεν θα φανεί άμεσα, γιατί ο κύκλος δεν είναι γρήγορος, όπως σε άλλα φυτά. Και, άρα, δεν μπορούμε να βγάλουμε εύκολα συμπέρασμα στο πώς επιδρά μια εφαρμογή στη θρέψη. Πράγματα που εφαρμόζεις φέτος μπορεί να δεις την επίδρασή τους μετά από έναν χρόνο. Ταυτόχρονα, όμως, μεσολαβούν διάφοροι παράγοντες, την επίδραση των οποίων συχνά δεν μπορείς να αξιολογήσεις, όπως π.χ. οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στο μεταξύ ή η ποσότητα των βροχοπτώσεων. Λες, λοιπόν, «δεν είχαμε μεγάλη σοδειά» και, άρα, δεν λειτούργησε το σκεύασμα που έβαλα. Όμως, μπορεί να έφταιγαν οι υψηλές θερμοκρασίες. Με τη μεταβολομική μέθοδο, που εφαρμόζει το πανεπιστήμιο, μπορούμε να έχουμε μια ακριβή εικόνα για την επίδραση του σκευάσματος στον μεταβολισμό.
Εφαρμόζετε, πλέον, δύο χρόνια το πρόγραμμα. Ποιος είναι ο τελικός στόχος;
Η φετινή καλλιεργητική περίοδος είναι η τελευταία που θα κάνουμε μετρήσεις στα αμπελοτεμάχια που έχουν ενταχθεί πιλοτικά στο πρόγραμμα. Τα σκευάσματα που κυκλοφορούν αναγράφουν διάφορα στις ετικέτες τους, αλλά συχνά είναι αυτό που λέμε «φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Εμείς θέλουμε να έχουμε εικόνα για την ακριβή επίδραση. Σε συνεργασία, λοιπόν, με το ΓΠΑ, θα έχουμε μετρήσει με ακρίβεια το πού ακριβώς πηγαίνει κάθε σκεύασμα που χρησιμοποιούμε και πώς επιδρά. Στο τέλος του προγράμματος, το σημαντικό είναι ότι θα δημιουργηθούν πρωτόκολλα εφαρμογής, τα οποία θα λένε: Αυτός ο συνδυασμός βιοδιεγερτών έχει αυτή την απόδοση για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.
Ποια είναι η πορεία του συνεταιρισμού την τελευταία καλλιεργητική περίοδο;
Γενικά, πηγαίνουμε πολύ καλά. Όμως, πέρυσι τον Μάιο, είχαμε μια πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις μας και είχαμε ολοσχερή καταστροφή. Ήταν πολύ δύσκολο, γιατί ήταν στην αρχή της σεζόν και είχαμε παραγγελίες. Όμως, δεν διακόψαμε τις δραστηριότητές μας, συνεχίσαμε σε ενοικιαζόμενους χώρους. Ωστόσο, επικεντρωθήκαμε στην εσωτερική αγορά, γιατί δεν μπορούσαμε να πουλήσουμε στο εξωτερικό, αφού οι χώροι που χρησιμοποιήσαμε δεν είχαν τις αναγκαίες πιστοποιήσεις που ζητούν τα σούπερ μάρκετ με τα οποία συνεργαζόμαστε. Φέτος, όμως, ολοκληρώνουμε τις νέες εγκαταστάσεις και θα είμαστε έτοιμοι στην αρχή της σεζόν.
Πηγή: www.ypaithros.gr