Στο μικροσκόπιο μελέτης-κόλαφου βρίσκονται μερικές από τις γνωστότερες εταιρείες τροφίμων και ποτών του πλανήτη, οι οποίες κατηγορούνται ότι δεν έχουν κάνει αρκετά ώστε να διασφαλίσουν ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τους είναι «καθαρές» από κακοποιητικές συμπεριφορές και καταχρηστικές πρακτικές. Η αγροδιατροφή αναφέρεται ως ο τομέας με το πιο βεβαρημένο «μητρώο» μεταξύ όλων των αλυσίδων αξίας όσον αφορά την κακοποίηση μεταναστών εργατών παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 32% των κρουσμάτων, έναντι 20% στον κατασκευαστικό κλάδο και 12% στη βιομηχανία μεταποίησης.
Οι παραπάνω αναφορές απορρέουν από νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Business & Human Rights Resource Centre, μια φιλανθρωπική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα τη γερμανία, η οποία συνδέει συνολικά 498 εταιρείες με περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της οργάνωσης, η παγκόσμια αγροδιατροφή αντιπροσωπεύει 210 από τις συνολικά 665 καταγεγραμμένες περιπτώσεις στην έκθεσή της. Επιπλέον, η επεξεργασία και συσκευασία τροφίμων και ποτών αντιπροσωπεύει τις 40 από αυτές, δηλαδή το 6% των καταγγελιών.
Σύμφωνα με την έκθεση, στις επιχειρήσεις που κατηγορούνται για σύνδεση με κακοποιητικές πρακτικές στις αλυσίδες εφοδιασμού τους περιλαμβάνονται η Coca-Cola, η PepsiCo, η Carrefour, η Marks & Spencer, η Lidl, η Tesco και η Asda, μεταξύ άλλων. Οι καταγγελίες αφορούν κυρίως σε κακοποίηση μεταναστών εργατών, η οποία λαμβάνει χώρα σε όλες τις βαθμίδες της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ποικίλουν τα περιστατικά
Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση καταγράφηκαν 31 θάνατοι μεταναστών εργατών στις αλυσίδες εφοδιασμού εταιρειών της αγροδιατροφής το 2024. Περίπου το 40% των υπόλοιπων καταγεγραμμένων περιστατικών αφορούσε παραβιάσεις που σχετίζονταν με τη μη τήρηση προτύπων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στο εργασιακό τους περιβάλλον, το 35% τη μη καταβολή μισθών και το 30% κρούσματα εκφοβισμού και απειλών. Η έκθεση επισημαίνει, επίσης, πολλές άλλες μορφές κακοποίησης, όπως ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, εμπόδια στην πρόσβαση σε εξωδικαστικές λύσεις, εξαντλητικά ωράρια, περιορισμένη πρόσβαση στην πληροφόρηση και πρόκληση τραυματισμών.
Σε ευρύ φάσμα κλάδων και περιοχών
«Ο αγροδιατροφικός τομέας συνεχίζει να κερδοφορεί από τις εκμεταλλευτικές συνθήκες εργασίας», δηλώνει η Isobel Archer, ανώτερη ερευνήτρια της οργάνωσης για τα εργασιακά δικαιώματα. «Τα δεδομένα μας – που καταγράφουν σοβαρές παραβιάσεις συνδεδεμένες με τα τρόφιμα που φτάνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού από τις ΗΠΑ μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ταϊβάν, αποκαλύπτουν τη σκληρή πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία πολλά κοινά τρόφιμα φέρουν το στίγμα της εκμετάλλευσης των εργατών».
Η έρευνα κατέγραψε παραδείγματα κακοποίησης εργαζομένων σχεδόν σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, από εκμεταλλεύσεις παραγωγής φρούτων στις ΗΠΑ μέχρι σφαγεία στην Πολωνία και σούπερ μάρκετ στη Σαουδική Αραβία.
Πηγή: www.ypaithros.gr