Η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας Εύη Νομικού παραπέμπει με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη συνεργασία των φορέων με σκοπό την καταγραφή του σεισμικού φαινομένου που συνεχίζει να «ταρακουνάει» τις τελευταίες ημέρες τη Σαντορίνη, προαναγγέλοντας σειρά επιστημονικών μετρήσεων.
«Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ) σε συνεργασία με το το Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του ΕΚΠΑ και το Κέντρο Δορυφόρων Διονύσου του ΕΜΠ, συμβάλλει στην παρακολούθηση της σεισμικής διέγερσης στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης» αναφέρει η κ. Νομικού.
«Σκοπός των μετρήσεων είναι ο συνδυασμός τους με δεδομένα από μόνιμους σταθμούς GNSS του συμπλέγματος για την ασφαλέστερη ανίχνευση μικρομετακινήσεων του στερεού φλοιού της γης στην περιοχή» επισημαίνει επίσης και προαναγγέλει σειρά μετρήσεων.
«Οι ανωτέρω φορείς θα συνεχίσουν να συνδράμουν με την εκτέλεση γεωδαιτικών και γεωφυσικών παρατηρήσεων και αναλύσεων των δεδομένων με σκοπό την παρακολούθηση της υφιστάμενης σεισμικής δραστηριότητας και την εκτίμηση της σεισμικής διαταραχής στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης».
Η ανάρτηση της Εύης Νομικού
Μετρήσεις στο πεδίο κατά τη διάρκεια της σεισμό ηφαιστειακής κρίσης του 2011-2012 και μετρήσεις ξανά το 2025 στην πρωτόγνωρη σεισμική κρίση με την καλύτερη ομάδα!!
ΓΥΣ-ΕΜΠ-ΕΚΠΑ ενώνουμε ξανά δυνάμεις για τη Σαντορίνη μας!!
Συνδυασμός δεδομένων για καλύτερα αποτελέσματα!!
Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ) σε συνεργασία με το το Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του ΕΚΠΑ και το Κέντρο Δορυφόρων Διονύσου του ΕΜΠ, συμβάλλει στην παρακολούθηση της σεισμικής διέγερσης στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.
Η ερευνητική ομάδα θα εκτελέσει δορυφορικές παρατηρήσεις GNSS σε περίπου 20 τριγωνομετρικά σημεία στις ν. Σαντορίνη, Θηρασία, Ν. Καμμένη. Σκοπός των μετρήσεων είναι ο συνδυασμός τους με δεδομένα από μόνιμους σταθμούς GNSS του συμπλέγματος για την ασφαλέστερη ανίχνευση μικρομετακινήσεων του στερεού φλοιού της γης στην περιοχή.
Επιπλέον θα γίνει μέτρηση κατ’ ελάχιστον 50 σταθμών βαρύτητας κατανεμημένους στα ανωτέρω νησιά, για την οπτικοποίηση του βαρυτικού πεδίου της περιοχής και την ανίχνευση διαχρονικών μεταβολών βαρύτητας.
Από το συνδυασμό των παραπάνω μετρήσεων μπορούν να προκύψουν συμπεράσματα για μεταβολές στο υπέδαφος της περιοχής όπως επίσης και η μεταβολή της μάζας ή της πυκνότητας των πετρωμάτων στην περιοχή των μετρήσεων.
Τέλος, θα γίνει φωτογραμμετρική αποτύπωση με θερμική κάμερα με χρήση ΣμηΕΑ, σε περιοχές που υποδείχθηκαν από το ΕΚΠΑ, για την ανίχνευση ή πιστοποίηση της θέσης θερμικών πεδίων της περιοχής.
Οι ανωτέρω φορείς θα συνεχίσουν να συνδράμουν με την εκτέλεση γεωδαιτικών και γεωφυσικών παρατηρήσεων και αναλύσεων των δεδομένων με σκοπό την παρακολούθηση της υφιστάμενης σεισμικής δραστηριότητας και την εκτίμηση της σεισμικής διαταραχής στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης.
Πηγή: www.cnn.gr