Να επιβεβαιώσει την… εσχατολογική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι έχει βαλθεί ο –για λίγες εβδομάδες ακόμη– πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συνεχίζει να παίζει με τις λεπτές ισορροπίες της ρωσοουκρανικής σύγκρουσης, διακινδυνεύοντας μια γενικευμένη παγκόσμια σύρραξη. Διανύοντας τη μεταβατική περίοδο πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, ο Μπάιντεν φέρεται να προχώρησε σε μια παραχώρηση άνευ προηγουμένου, επιτρέποντας στην Ουκρανία τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας.
Η απόφαση του απερχόμενου προέδρου, η οποία περιπλέκει τα δεδηλωμένα σχέδια του Τραμπ για λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Κρεμλίνου. Όπως ανακοίνωσε η ρωσική πλευρά, η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους αμερικανικής κατασκευής πολύ βαθύτερα στη Ρωσία από ό,τι επιτρεπόταν μέχρι τώρα, σηματοδοτεί έναν «νέο γύρο εντάσεων» στον πόλεμο, αλλά και «νέα δεδομένα, όσον αφορά την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτήν τη σύγκρουση». Από την Ουάσινγκτον έσπευσαν να απαντήσουν, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία είναι αυτή που κλιμακώνει τη σύγκρουση με την κίνησή της να στείλει στην πρώτη γραμμή του πολέμου χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες. Ωστόσο, το ποιος έχει περισσότερο δίκιο σε αυτό το γαϊτανάκι επίρριψης ευθυνών ελάχιστη σημασία έχει, τουλάχιστον όσον αφορά την ουσία μιας κατάστασης που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια εκτός ελέγχου.
«Δριμύ κατηγορώ» από Τραμπ και… Ερντογάν
Ο ίδιος ο Τραμπ και το επιτελείο του έσπευσαν να δηλώσουν την οργή τους για την πυραυλική άδεια του Μπάιντεν στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Η αδυναμία και η ανεπάρκεια του Τζο Μπάιντεν μάς έχουν οδηγήσει στο κατώφλι ενός πυρηνικού πολέμου», υπογράμμισε ευθαρσώς ο εκλεγμένος πλανητάρχης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, στο πλαίσιο του οποίου απηύθυνε επείγον κάλεσμα για αποκλιμάκωση και ειρήνη.
Την ευκαιρία να τοποθετηθεί κατά του Μπάιντεν δεν άφησε ανεκμετάλλευτη ούτε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται ότι έχει μπει για τα καλά στο πετσί του ρόλου του… ειρηνοποιού. Σε δηλώσεις του στο CNN Turk, δεν δίστασε να αποδοκιμάσει την πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου, παρομοιάζοντάς τη με «φωτιά σε πυριτιδαποθήκη». Επιπλέον, προειδοποίησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, «έχει εγκρίνει ένα δόγμα που επιτρέπει στη χώρα του να απαντήσει με πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επίθεσης που περιλαμβάνει βαλλιστικούς πυραύλους», κάτι που διακινδυνεύει «να οδηγήσει την περιοχή και τον κόσμο στα πρόθυρα ενός νέου και μεγάλου πολέμου».
Τα σενάρια πυρηνικού ολέθρου
Το σήριαλ φαίνεται ότι θα έχει αρκετά επεισόδια ακόμα, κάνοντας πολλούς να κινδυνολογούν και να αναρωτιούνται: Μήπως, αντί για τον εμπορικό πόλεμο που περιμένουμε να ξεκινήσει, μας προλάβει ένας άλλος, πολύ μεγαλύτερος και με όπλα μαζικής καταστροφής; Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ, αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το πράσινο φως που έδωσαν οι ΗΠΑ συνιστά «ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την έναρξη του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου»!
Όπως γράφει η Guardian, προς το παρόν, οι περισσότεροι ειδικοί αναλυτές θεωρούν απίθανο το σενάριο η Ρωσία να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων, αν και έχουν προειδοποιήσει κατά οποιουδήποτε εφησυχασμού. Ο Πάβελ Πόντβιγκ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την Έρευνα στον Αφοπλισμό, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η ρίψη βόμβας στην Ουκρανία περιλαμβάνεται στις επιλογές της Μόσχας, «κυρίως επειδή δεν θα βοηθούσε στην επίτευξη στρατιωτικών στόχων», δεδομένου ότι «η Ρωσία σημειώνει προόδους στο μέτωπο».
Πηγή: www.ypaithros.gr