Το Κρυστάλλι Τυρνάβου είναι το πρώτο αχλάδι που θα ενταχθεί στον κατάλογο ΠΟΠ/ΠΓΕ της Ελλάδας και το οποίο κέρδισε τις εντυπώσεις στην έκθεση προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, που διοργάνωσε πρόσφατα στην Αθήνα η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας και Πώλησης Οπωροκηπευτικών Προϊόντων Τυρνάβου συμμετείχε στην έκθεση με περίπτερο διά των εκπροσώπων του, τον πρόεδρό του, Λάμπρο Τζέλα, τον αντιπρόεδρο Γιάννη Χριστονίκο, το μέλος Άγγελο Κασιάρα και τον υπεύθυνο πωλήσεων Χρ. Γεωργίου.
Δυσκολίες
Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί αχλαδιού στην επαρχία Τυρνάβου μίλησε στην «ΥΧ» στο περιθώριο της έκθεσης ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού Γιάννης Χριστονίκος, αναφερόμενος στο αυξημένο κόστος παραγωγής. «Το 2024 είχαμε μία πολύ καλή παραγωγή, αλλά δυστυχώς φέτος (2025) αυτή αναμένεται μειωμένη τουλάχιστον κατά 50%. Αυτά είναι τα μηνύματα που παίρνουμε και μας προβληματίζουν ιδιαίτερα, αν αναλογιστεί κανείς το ολοένα αυξανόμενο κόστος παραγωγής», σημειώνει. Και εξηγεί: «Τα έξοδα ανέρχονται σε 1.200 ευρώ το στρέμμα. Πέρυσι, πουλήσαμε το Κρυστάλλι 50 λεπτά, δηλαδή μια μέση στρεμματική απόδοση στην περιοχή είναι στα 200 ευρώ το στρέμμα. Γι’ αυτό και ζητάμε κάλυψη του χαμένου εισοδήματος στο 1/3 των εξόδων δηλαδή στα 400 ευρώ. Εμείς πουλάμε το προϊόν στους εμπόρους και στα σούπερ μάρκετ, αλλά και από τους δύο πληρωνόμαστε με μεγάλη καθυστέρηση. Πώς θα καλύψουμε όχι μόνο τα έξοδα της παραγωγής, αλλά και της επιβίωσης;».
Για τον καλλιεργητικό κύκλο του αχλαδιού, ο κ. Χριστονίκος σημειώνει: «Η συγκομιδή ξεκινά τον Αύγουστο, κάποιες φορές και νωρίτερα, καθώς με τον τρόπον αυτόν προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τη σημαντική έλλειψη εργατικών χεριών. Τις ποικιλίες Κρυστάλλι και Κοντούλα προωθούμε στην εγχώρια αγορά, ενώ τα Σάντα Μαρία και Κόσια στο εξωτερικό. Παρά τις δυσκολίες, προσπαθούμε να διατηρήσουμε εκείνα τα μοναδικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, όπως τη γλυκιά του γεύση, την τραγανή υφή και το μοναδικό άρωμά του. Χαρακτηριστικά που οφείλονται στις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής του Τυρνάβου».
Πιστοποίηση
Όσον αφορά την πιστοποίηση του φακέλου ως ΠΟΠ, ο κ. Χριστονίκος αναφέρει: «Η ιστορική του σημασία τεκμηριώνεται ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα, με επαρκή στοιχεία που αναδεικνύουν την παράδοση καλλιέργειας του προϊόντος. Παράλληλα, το αχλάδι αποτελεί φημισμένο καρπό ήδη από την αρχαιότητα, γνωστό για την ποιότητά του. Σημαντικό ρόλο στην ιδιαιτερότητα του προϊόντος παίζει και η τοπική μέθοδος καλλιέργειας, η οποία βασίζεται σε παραδοσιακές πρακτικές που διασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα και την αυθεντικότητά του. Η αγορά θέλει το Κρυστάλλι, ας μας βοηθήσει και η πολιτεία να συνεχίσουμε να το παράγουμε», καταλήγει.
Πηγή: www.ypaithros.gr