Στη σπορά ειδικά επιλεγμένων φυτών εδαφοκάλυψης, με απευθείας σπορά, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένη μηχανή, προχώρησε το Perrotis College, στο πλαίσιο του πενταετούς ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος LILA4SOILS, παρουσία μαθητών του Επαγγελματικού Λυκείου και σπουδαστών του ίδιου του Perrotis και της ΣΑΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Η μηχανή που χρησιμοποιήθηκε για την επίδειξη παραχωρήθηκε από την εταιρεία TERRA (θυγατρική της ΠΑΥΛΟΣ Ι. ΚΟΝΤΕΛΛΗΣ ΑΕΒΕ).
Σύμφωνα με το Perrotis College, η τεχνική της απευθείας σποράς επιτρέπει τη συνεχή κάλυψη του εδάφους και τη σπορά χωρίς αναμόχλευση, καθώς οι σπόροι τοποθετούνται κατευθείαν μέσα στα φυτικά υπολείμματα.
Επίσης, οι ειδικοί τονίζουν ότι στα περιβαλλοντικά οφέλη αυτής της πρακτικής συγκαταλέγονται ο περιορισμός της διάβρωσης του εδάφους, η βελτίωση της δομής και των φυσικών χαρακτηριστικών του εδάφους, η αύξηση της βιοποικιλότητας του εδάφους, η συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο περιορισμός της ρύπανσης των υδάτων και ο περιορισμός των επιπτώσεων από ραγδαία καιρικά φαινόμενα.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά οφέλη, προβλέπεται μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, των αποσβέσεων του εξοπλισμού, του κόστους λίπανσης, άρδευσης και φυτοπροστασίας, καθώς και αύξηση της ακαθάριστης προσόδου.
Η αναγεννητική γεωργία αποτελεί βάση, λοιπόν, της «Γεωργίας του Άνθρακα» – ένα σύνολο πρακτικών που στοχεύουν στη δέσμευση και στην αποθήκευση άνθρακα στο έδαφος, ενισχύοντας τη συγκράτηση νερού και μειώνοντας τη διάβρωση, ιδιαίτερα σε περιοχές με ξηρασία ή πλημμύρες. Επίσης, προωθεί ένα καινοτόμο επιχειρηματικό μοντέλο όπου οι αγρότες μπορούν να ανταμείβονται μέσω πιστωτικών μονάδων άνθρακα για τη χρήση βιώσιμων πρακτικών, ενισχύοντας, έτσι, το εισόδημά τους, αλλά και τη βιωσιμότητα της παραγωγής.
Τα πειράματα διεξάγονται στο αγρόκτημα του campus της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και, σύμφωνα με τον καθηγητή Αειφορικής Γεωργίας του Perrotis College, Δρ Χρήστο Βασιλικιώτη, αποτελούν μέρος της έρευνας για την εφαρμογή της τεχνικής ακατεργασίας του εδάφους (No-Till) για τη σπορά εαρινών καλλιεργειών, χωρίς τη χρήση χημικών ζιζανιοκτόνων.
Για την αποφυγή χρήσης χημικών εισροών, εφαρμόζεται η τεχνική τερματισμού των φυτών εδαφοκάλυψης με το ειδικό εργαλείο Roller-Crimper, η οποία αναπτύχθηκε από το Rodale Institute των ΗΠΑ. Η τεχνική έχει μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, γεγονός που την καθιστά εφαρμόσιμη ακόμα και από παραγωγούς πιστοποιημένους στη βιολογική γεωργία.
Πηγή: www.ypaithros.gr