Μια μελέτη από ερευνητές του Oxford Population Health έδειξε ότι μια σειρά περιβαλλοντικών παραγόντων έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην υγεία και στον πρόωρο θάνατο από τα γονίδια.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από σχεδόν μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες στη βάση δεδομένων UK Biobank για να αξιολογήσουν την επιρροή 164 περιβαλλοντικών παραγόντων και γενετικών κινδύνων σε 22 ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση και τον πρόωρο θάνατο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες εξήγησαν το 17% της διακύμανσης του κινδύνου θανάτου, σε σύγκριση με λιγότερο από 2% που εξηγήθηκε από τη γενετική προδιάθεση.
Από τους 25 ανεξάρτητους περιβαλλοντικούς παράγοντες που αναγνωρίστηκαν, το κάπνισμα, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η σωματική δραστηριότητα και οι συνθήκες διαβίωσης είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στη θνησιμότητα και στη βιολογική γήρανση.
Το κάπνισμα συνδέθηκε με 21 ασθένειες, οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες (όπως το εισόδημα του νοικοκυριού, η ιδιοκτησία κατοικίας και η εργασιακή κατάσταση) συνδέθηκαν με 19 ασθένειες, και η σωματική δραστηριότητα συνδέθηκε με 17 ασθένειες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Περιβαλλοντικές επιδράσεις κατά την πρώιμη ζωή, όπως το σωματικό βάρος στα 10 έτη και το κάπνισμα της μητέρας κατά τη γέννηση, επηρεάζουν τη γήρανση και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου 30-80 χρόνια αργότερα.
Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είχαν μεγαλύτερη επίδραση στις ασθένειες των πνευμόνων, της καρδιάς και του ήπατος, ενώ ο γενετικός κίνδυνος ήταν πιο καθοριστικός για την άνοια και τον καρκίνο του μαστού.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μοναδικό μέτρο γήρανσης (ένα νέο «ρολόι γήρανσης») για να παρακολουθήσουν την ταχύτητα γήρανσης των ανθρώπων μέσω των επιπέδων πρωτεϊνών στο αίμα. Αυτό τους επέτρεψε να συνδέσουν τις περιβαλλοντικές επιδράσεις που προβλέπουν την πρόωρη θνησιμότητα με τη βιολογική γήρανση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine.
Πηγή: www.zougla.gr