13 Μαρτίου 2025
ΑΓΡΟΤΙΚΑ/ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ

Όθωνας Μέντης: Ο μελισσοκόμος που μετέτρεψε το κερί της μέλισσας σε φυσικό περιτύλιγμα τροφίμων

Η αγνή, ανιδιοτελής αγάπη, αυτή που δίνει χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα, μπορεί να είναι δυσεύρετη στον κόσμο των ανθρώπων, είναι όμως ο κανόνας στην κοινωνία των μελισσών. Σε μια κοινωνία που εργάζεται για να προσφέρει ό,τι πολυτιμότερο έχει, το μέλι της. Και όταν η αγάπη αυτή βρει τον σωστό αποδέκτη, μπορεί να μετουσιωθεί σε έναν μεγάλο έρωτα, που δίνει ζωή στην ίδια τη μέλισσα και μετατρέπει τον κόπο της σε καινοτόμα προϊόντα με περιβαλλοντικό χαρακτήρα.

Ένας από αυτούς τους ανθρώπους είναι ο Όθωνας Μέντης, νομαδικός μελισσοκόμος με έδρα την Αττική, ο οποίος εκτός από τα παραδοσιακά προϊόντα της μέλισσας δημιουργεί χειροποίητα μελισσοκέρια από τις παλιές του κερήθρες, καθώς και χειροποίητα κερομάντηλα τροφίμων, τα οποία αποτελούν μία φυσική λύση στο πλαστικό για την αποθήκευση των τροφίμων.

«Ασχολούμαι με τη μελισσοκομία τα τελευταία οκτώ χρόνια, ξεκινώντας από το νησί της Τζιας, όπου έζησα μόνιμα γύρω στα 30 μου χρόνια», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Όθωνας. «Αρχικά, ανέλαβα ένα μικρό μελισσοκομείο, που υπήρχε στο οικογενειακό μου περιβάλλον, μαζί με κάποιες καλλιέργειες με φραγκόσυκα και κατάφερα να μπω στο πρόγραμμα των νέων αγροτών. Έτσι, ξεκίνησα να αγοράζω τον απαραίτητο εξοπλισμό και μέχρι σήμερα προσπαθώ να το εξελίξω όσο μπορώ», συμπληρώνει.

Στο πέρασμα των χρόνων, ο ίδιος δημιούργησε τη δική του επιχείρηση, με την επωνυμία «Μελισσοκομία Μέντης», μέσω της οποίας συσκευάζει και προωθεί τα προϊόντα του. Όπως τονίζει, «προσπαθώ να προβάλω –κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων– τη δουλειά και τον αγώνα των μελισσοκόμων, γιατί αυτήν τη στιγμή η μελισσοκομία στην Ελλάδα είναι ένας κλάδος ξεχασμένος, που χρειάζεται υποστήριξη για να εξελιχθεί. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι είναι πολλά, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, που έχει καταντήσει το μέλι ένα προϊόν πολυτελείας, λόγω τιμής.

Επίσης, οι απαγορεύσεις που υπάρχουν στα δάση για τους μελισσοκόμους λόγω των πυρκαγιών είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα για την ελληνική μελισσοκομία. Η Ελλάδα, με την παράδοση και την ιστορία που έχει στο αντικείμενο της μελισσοκομίας, θα μπορούσε να είναι η πρωτεύουσα της μέλισσας παγκοσμίως. Αν υπολογίσει, δηλαδή, κάποιος όλη αυτή βιοποικιλότητα που υπάρχει και τη δουλειά που έχουν κάνει όλοι αυτοί οι άνθρωποι πριν από εμάς και τη γνώση που μας έχουν μεταλαμπαδεύσει».

Το χειροποίητο μελισσοκέρι

Ο Όθωνας μετακινεί κάθε χρόνο τα μελίσσια του σε διαφορετική περιοχή, όπως η Τζια, η Βοιωτία και η Εύβοια, παράγοντας μέλι και πρόπολη. Εκτός από αυτά, παράγει δικά του χειροποίητα μελισσοκέρια. «Είναι κάτι που μου αρέσει πολύ. Είναι μία διαδικασία εντελώς χειροποίητη, με παλαιές μεθόδους. Παίρνω τις παλιές κερήθρες από το μελισσοκομείο μου, λιώνω το κερί και μετά, με την εμβάπτιση στα φιτίλια, φτιάχνω το μελισσοκέρι. Κάθε φυτίλι βυθίζεται περίπου 30 φορές μέσα σε κερί, έτσι ώστε να πάρει το επιθυμητό σχήμα και όγκο. Η ξεχωριστή ιδιότητα που έχει το μελισσοκέρι, εκτός από τη διακριτική οσμή μελιού που αφήνει στον χώρο, η οποία είναι μοναδική και δεν αντιγράφεται, όπως η μυρωδιά της βροχής ή της θάλασσας, είναι ότι λειτουργεί σαν φυσικός ιονιστής, ο οποίος καθαρίζει την ατμόσφαιρα. Επίσης, η χρήση των παλιών κερηθρών συμβάλλει και σε μία ανανέωση του περιβάλλοντος της μέλισσας, παίρνοντας το παλιό και δίνοντας καινούργιο», εξηγεί ο ίδιος.

Κερομάντηλα τροφίμων

Ένα καινοτόμο προϊόν και σχετικά καινούργιο στην Ελλάδα είναι τα κερομάντηλα τροφίμων, τα οποία δημιουργεί ο Όθωνας και, όπως εξηγεί, «είναι μια εναλλακτική πρόταση για το πλαστικό μίας χρήσης που μπαίνει στην κουζίνα μας και μια ποιοτικότερη λύση για την αποθήκευση των τροφίμων σε σχέση με τα πλαστικά τάπερ, τη μεμβράνη και το αλουμινόχαρτο.

Είναι πολλαπλών χρήσεων, έχουν πάνω από έναν χρόνο διάρκεια ζωής και είναι βαμβακερό ύφασμα, εμποτισμένο από ένα μείγμα από ελληνικό ρετσίνι και μελισσοκέρι. Αυτό το πανάκι έχει την ιδιότητα, όπως και η μεμβράνη, να παίρνει ό,τι σχήμα του δώσεις. Επίσης, δεν αφήνει αποτύπωμα στο περιβάλλον και μπορεί να καλύψει μαγειρικά σκεύη, αλλά και φαγητό. Κάνει, για παράδειγμα, πολύ καλή δουλειά με το ψωμί, αφού το βοηθάει να διατηρηθεί αρκετό καιρό χωρίς να ξεραθεί. Εκτός από τα παραπάνω, το γεγονός ότι έχει μέσα του μελισσοκέρι και ρετσίνι σημαίνει στην ουσία ότι όταν το αγοράζεις βοηθάς δύο επαγγέλματα που δουλεύουν ακόμα στα δάση, τον ρετσινοπαραγωγό και τον μελισσοκόμο».

Ωστόσο, επειδή πρόκειται για ένα νέο προϊόν στην Ελλάδα, ο Όθωνας τονίζει ότι χρειάζεται να το μάθει πρώτα ο κόσμος. «Στις υπαίθριες αγορές, που πουλάω τα προϊόντα μου, ο κόσμος έχει την ευκαιρία να τα δει από κοντά και είναι από τα προϊόντα που φεύγουν περισσότερο, γιατί οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πόσο πρακτικά είναι στη χρήση», σημειώνει. Όσον αφορά την τιμή του προϊόντος, ο ίδιος εξηγεί ότι, «αν το δεις μακροχρόνια, συμφέρει κάποιος να αγοράσει τα κερομάντηλα, γιατί αν χρησιμοποιεί συνέχεια πλαστικές μεμβράνες, τάπερ και αλουμινόχαρτα ξοδεύει αρκετά χρήματα και δημιουργεί και αρκετά σκουπίδια». Όλα τα προϊόντα του Όθωνα είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική του σελίδα www.mentisbeekeeping.gr και μέσω του Instagram.

Επόμενα σχέδια

Στα επόμενα σχέδια του Όθωνα είναι να βρει έναν επισκέψιμο χώρο στην Αττική, έτσι ώστε να προσελκύσει τους ανθρώπους της πόλης, αλλά και όποιον άλλον ενδιαφέρεται να γνωρίσει το έργο της μέλισσας και τη δουλειά του μελισσοκόμου.


Πηγή: www.ypaithros.gr

Σχετικές αναρτήσεις

New Holland :Το εμβληματικό μοντέλο της σειράς T7 LWB προσφέρει την απόλυτη απόδοση

mera24

Η αγορά του βαμβακιού κρέμεται από την «κλωστή» των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας

mera24

«Όχι» στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ λένε οι Διεπαγγελματικές

mera24
Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας τότε συναινείτε σε αυτό. View more
Accept