12 Μαρτίου 2025
ΑΓΡΟΤΙΚΑ/ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Νέα προσπάθεια διάσωσης ποικιλιών λαχανικών που εκλείπουν

Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Λαχανοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει ορισθεί ως φορέας διατήρησης γενετικού υλικού τοπικής ποικιλίας ντομάτας και υποστηρίζει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, αλλά και την έρευνα στο πεδίο της υδροπονίας.

Αυτές είναι οι βασικές εργασίες που το χαρακτηρίζουν ως προς το τυπικό μέρος. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι του εργαστηρίου κινούνται σε κατευθύνσεις που έχουν σχέση και με το γενετικό υλικό άλλων προϊόντων, δημιουργώντας μία μεγάλη ομάδα ωφελουμένων.

Ο διευθυντής του τμήματος, γεωπόνος, Αναστάσιος Κώτσιρας, εξηγεί στην «ΥΧ»: «Ως Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Λαχανοκομίας, ξεκινήσαμε τα τελευταία 15-20 χρόνια να συγκεντρώνουμε γενετικό υλικό από όλη την Ελλάδα, το οποίο καλλιεργούσαμε και αξιολογούσαμε. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, προσπαθούσαμε να βρούμε ποιες από αυτές τις ποικιλίες έχουν ενδιαφέρον για τους παραγωγούς και, φυσικά, για τους καταναλωτές». Αρχικά, θυμάται ο κ. Κώτσιρας, «οι παραγωγοί αντέδρασαν με δυσπιστία στην πρόταση για ανάπτυξη των ποικιλιών, αφού συνάντησαν και κάποια προβλήματα. Στην πορεία, όμως, ήρθε μία σημαντική βοήθεια από την εστίαση. Οι ποικιλίες που δώσαμε σε κάποιους σεφ έδωσαν μία άλλη διάσταση, καθώς πλέον έχει δημιουργηθεί μία ελκυστική αγορά τόσο για τους παραγωγούς όσο και για την εστίαση, που αναβάθμισε την ποιότητά της, αλλά και για τους καταναλωτές».

Από το εργαστήριο έχουν περάσει ήδη 180 ποικιλίες, που μεταφέρουν φοιτητές από διάφορα σημεία της Ελλάδας, με τις περισσότερες από αυτές να προέρχονται από τη Μεσσηνία.

Έντονο το γαστρονομικό ενδιαφέρον

«Αυτό που σκεφτήκαμε είναι να δοκιμάσουν παραγωγοί και σεφ και έπειτα να προχωρήσουν. Από τη Μεσσηνία έχουμε την ποικιλία της χοντροκατσαρής ντομάτας, την οποία έχουμε αναλάβει να διατηρούμε, όπως επίσης και την ποικιλία από τα Λαγκάδια Αρκαδίας», αναφέρει ο κ. Κώτσιρας. Και συμπληρώνει: «Πέρα από την ντομάτα, έχουμε και παραδοσιακές ποικιλίες φασολιών, αλλά και μελιτζάνας. Αυτές οι ποικιλίες λέγονται ορφανές, επειδή καλλιεργούνται σε πολύ μικρές εκτάσεις από ερασιτέχνες παραγωγούς. Εμείς τις υιοθετήσαμε, αφού αρχίζουν και χάνονται, αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζουν μεγάλο γαστρονομικό ενδιαφέρον».

Τέλος, ο ίδιος σημειώνει ότι «ως εργαστήριο, ξεκινήσαμε να υποβάλλουμε φακέλους, ώστε να ενταχθούν στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών άλλες δύο ποικιλίες φασολιού. Η μία ποικιλία είναι το πηχιάρικο φασόλι και η άλλη το μαυρομάτικο, ενώ ετοιμάζουμε φακέλους και για άλλες ποικιλίες ντομάτας και μελιτζάνας».

Για την ντομάτα έχει υποβληθεί ο φάκελος που αφορά τη χοντροκατσαρή ντομάτα. Είναι σαφές ότι μέσα από αυτή την προσπάθεια σωτηρίας των ποικιλιών με ειδικά χαρακτηριστικά ωφελούνται οι παραγωγοί, η εστίαση, αλλά και οι καταναλωτές.

Πηγή: www.ypaithros.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Εκδήλωση για το όραμα για τη γεωργία, τα τρόφιμα και το μοντέλο πολιτικής προστασίας της Θεσσαλίας στις 7/3

mera24

Ημερίδα για την εθνική αγροτική πολιτική στην Ευρώπη – iFarsala

mera24

Μεσσηνία: Οι βροχές έδωσαν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη μεσσηνιακή πατάτα

mera24
Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας τότε συναινείτε σε αυτό. View more
Accept