Το γιαούρτι το οποίο περιέχει ζωντανά στελέχη βακτηρίων πιστεύεται ότι προστατεύει από πολλές νόσους – υπάρχουν μάλιστα αναφορές ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Τώρα μια νέα μελέτη ερευνητών από το Mass General Brigham δείχνει ότι η μακρόχρονη κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί όντως να προστατεύσει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ο οποίος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, μέσω αλλαγών που προκαλεί στο εντερικό μικροβίωμα.
Δύο ή περισσότερες μερίδες εβδομαδιαίως το «κλειδί»
Συγκεκριμένα οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας δεδομένα από μελέτες που είχαν παρακολουθήσει εθελοντές επί δεκαετίες, ανακάλυψαν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση δύο ή περισσότερων μερίδων γιαουρτιού εβδομαδιαίως συνδεόταν με χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης μιας μορφής καρκίνου του παχέος εντέρου που είναι θετικός στο Bifidobacterium – ένα είδος βακτηρίου που περιέχεται στο γιαούρτι.
«Επί μακρόν πιστεύεται ότι το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση είναι ευεργετικά για την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος»
Μάλιστα από τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Gut Microbes», προέκυψε ότι το συγκεκριμένο βακτήριο ήταν αρκετά συχνό: περί το 30% των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου είχαν ανιχνεύσιμο το Bifidobacterium στον καρκινικό ιστό.
Δουλειά… ντετέκτιβ
«Η μελέτη μας παρέχει μοναδικές αποδείξεις σχετικά με τα πιθανά οφέλη του γιαουρτιού» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Σούτζι Ογκίνο, επικεφαλής του Προγράμματος Μοριακής Παθολογικής Επιδημιολογίας στο Τμήμα Παθολογίας του Νοσοκομείου Brigham and Women’s και καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και προσέθεσε: «Η προσέγγιση του εργαστηρίου μας είναι το να προσπαθούμε να συνδέουμε διαφορετικούς τύπους διατροφής με αλλαγές στους ιστούς, όπως η παρουσία ή η απουσία συγκεκριμένων ειδών βακτηρίων. Αυτού του είδους η δουλειά που μοιάζει με εκείνη των ντετέκτιβ μπορεί να αυξήσει την ισχύ των στοιχείων που συνδέουν τη διατροφή με διαφορετικές εκβάσεις σε θέματα υγείας».

H προστατευτική δράση του γιαουρτιού δείχνει να συνδέεται με τα βακτήρια Bifidobacterium
Δύο μεγάλες αμερικανικές μελέτες στη βάση της ανάλυσης
Προκειμένου να διεξαγάγουν τη μελέτη τους ο καθηγητής Ογκίνο και οι συνεργάτες του – η ερευνητική τους ομάδα ονομάζεται OPTISTIMISTICC – χρησιμοποίησαν δεδομένα από δύο μεγάλες αμερικανικές προοπτικές μελέτες κοόρτης, τη Nurses’ Health Study (NHS) και την Health Professionals Follow-up Study (HPFS). Στο πλαίσιο αυτών των μελετών παρακολουθούνται περισσότερες από 100.000 νοσοκόμες καθώς και 51.000 άνδρες επαγγελματίες υγείας αντιστοίχως.
Οι συμμετέχουσες στη NHS παρακολουθούνται από το 1976 και οι συμμετέχοντες στην HPFS από το 1986, απαντώντας σε τακτική βάση σε ερωτηματολόγια σχετικά με παράγοντες του τρόπου ζωής τους αλλά και πιθανές νόσους που έχουν εμφανίσει – μεταξύ των ερωτήσεων περιλαμβάνονται ορισμένες που αφορούν τη μέση ημερήσια κατανάλωση απλού γιαουρτιού ή γιαουρτιού με γεύσεις καθώς και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης σε δείγματα καρκινικού ιστού εθελοντών που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του παχέος εντέρου την ποσότητα DNA του Bifidobacterium.
Εντοπίστηκαν συγκεκριμένα μεταξύ των εθελοντών και των δύο μελετών 3.079 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου. Πληροφορίες σχετικά με πιθανή ύπαρξη του Bifidobacterium στον καρκινικό ιστό υπήρχαν διαθέσιμες για 1.121 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου. Μεταξύ αυτών, 346 περιπτώσεις (31%) ήταν θετικές στο Bifidobacterium και 775 (69%) ήταν αρνητικές στο Bifidobacterium.
20% μικρότερη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου
Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν σημαντική σύνδεση μεταξύ της μακροχρόνιας κατανάλωσης γιαουρτιού και της συχνότητας εμφάνισης όλων των μορφών καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά εντόπισαν σύνδεση μεταξύ των όγκων που παχέος εντέρου που ήταν θετικοί στο Bifidobacterium – σε ό,τι αφορούσε τους συγκεκριμένους όγκους υπήρχε 20% μικρότερη συχνότητα εμφάνισής τους στα άτομα που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες γιαουρτιού την εβδομάδα. Μάλιστα η μείωση της εμφάνισης αφορούσε έναν τύπο καρκίνο του παχέος εντέρου που εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά του εντέρου.
Συγκεκριμένα για τους όγκους που είναι θετικοί στο Bifidobacterium
«Επί μακρόν πιστεύεται ότι το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση είναι ευεργετικά για την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος» σημείωσε ο έτερος κύριος συγγραφέας της μελέτης Τομοτάκα Ουγκάι από το Τμήμα Παθολογίας στο Brigham και το Τμήμα Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ και συμπλήρωσε ότι «τα νέα ευρήματά μας μαρτυρούν ότι αυτή η προστατευτική επίδραση πιθανώς αφορά συγκεκριμένα τους όγκους που είναι θετικοί στο Bifidobacterium».
Τροποποίηση του μικροβιώματος του εντέρου
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η μακρόχρονη κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου αλλάζοντας το εντερικό μικροβίωμα, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων του Bifidobacterium. Σημειώνουν πάντως ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για το θέμα προκειμένου να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.
Πηγή: Το Βήμα
Πηγή: www.in.gr