5 Φεβρουαρίου 2025
ΑΓΡΟΤΙΚΑ/ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ

ReThink Food Challenge: Καινοτόμες ιδέες αλλάζουν την παραγωγή τροφίμων από το χωράφι μέχρι το Διάστημα

Περισσότερα από 350 άτομα από 50 χώρες συμμετείχαν σε έναν πρωτοποριακό διαγωνισμό επιχειρηματικότητας, τον ReThink Food Challenge, με στόχο να προσφέρουν καινοτόμες ιδέες και τεχνογνωσία για τον μετασχηματισμό του συστήματος τροφίμων. Με οικοδεσπότη το ολλανδικό Πανεπιστήμιο Wageningen University & Research, οι συμμετέχοντες επινόησαν συστήματα τροφίμων, τα οποία μπορούν να ευδοκιμήσουν όχι μόνο στη Γη, αλλά και στις ακραίες συνθήκες του Διαστήματος.

Ο διαγωνισμός συγκέντρωσε λαμπρά μυαλά από 148 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, με κάθε συμμετέχοντα να συνεισφέρει μοναδική τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση της πιεστικής ανάγκης για μετασχηματισμό του συστήματος τροφίμων. Οι καινοτόμες ιδέες που παρουσιάστηκαν ήταν τόσο διαφορετικές όσο και οι προκλήσεις που στοχεύουν να λύσουν.

Ενόψει της κλιματικής αλλαγής, οι ομάδες πρότειναν ιδέες επανασχεδιασμού των γεωργικών συστημάτων, έτσι ώστε να είναι πιο βιώσιμα και κυκλικά. Μια ομάδα πρότεινε μια ιδέα για αγροκτήματα αρνητικά στο αποτύπωμα άνθρακα όπου τα φυτικά απόβλητα μετατρέπονται σε βιοενέργεια, δημιουργώντας ένα κυκλικό σύστημα παραγωγής. Άλλοι αξιοποίησαν τη γεωργία ακριβείας για να βελτιστοποιήσουν τη χρήση του νερού και να αυξήσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών σε περιοχές με λειψυδρία, διασφαλίζοντας ότι η γεωργία προσαρμόζεται σε ένα όλο και πιο απρόβλεπτο κλίμα.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η καλλιέργεια εσωτερικών χώρων, με τους συμμετέχοντες να παρουσιάζουν ιδέες που κυμαίνονται από τα πλήρως αυτόνομα θερμοκήπια που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για τη ρύθμιση του φωτός, της θερμοκρασίας και του νερού, έως συστήματα που ανακυκλώνουν τα ανθρώπινα απόβλητα ως θρεπτικά συστατικά για τις καλλιέργειες, λύσεις που σχετίζονται τόσο με τα αστικά κέντρα όσο και με τις διαστημικές συνθήκες διαβίωσης. Εκτός από τα παραπάνω, οι συμμετέχοντες εστίασαν και στις πηγές πρωτεΐνης, αναζητώντας καινοτόμες εναλλακτικές λύσεις. Μια ομάδα διερευνά εδώδιμους μύκητες που αναπτύσσονται σε βιοαντιδραστήρες, οι οποίοι θα μπορούσαν να παρέχουν στους αστροναύτες τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια μακρών διαστημικών αποστολών.

Άλλες ιδέες περιλαμβάνουν την αξιοποίηση της πρωτεϊνικής δύναμης των μικροφυκών και την ανάπτυξη κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο, τα οποία προσφέρουν επεκτάσιμες λύσεις για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραδοσιακής κτηνοτροφίας. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Wageningen, οι ιδέες αυτές δεν είναι απλώς θεωρητικές, αλλά έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του πραγματικού κόσμου από την καταπολέμηση του υποσιτισμού έως τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της γεωργίας. Στις 3 Μαρτίου 2025, θα ανακοινωθούν οι ομάδες με τις καλύτερες ιδέες.

Πηγή: www.ypaithros.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Σε δυναμική τροχιά η βουβαλοτροφία στην Ελλάδα – Τι έδειξε το έργο «Quality Bubalis»

mera24

Προβλήματα σε δρόμους και καλλιέργειες από την κακοκαιρία στον δήμο Ήλιδας

mera24

Η Palaplast Γιορτάζει 45 Χρόνια Επιτυχίας

mera24
Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας τότε συναινείτε σε αυτό. View more
Accept