Στο επίκεντρο των επιστημόνων αλλά και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας βρίσκεται η Σαντορίνη, σε μια προσπάθεια εκτίμησης του κινδύνου της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στο νησί, με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα και κλιμάκιο του ΕΑΓΜΕ, ανάμεσά τους και ο διδάκτωρ Γεωλογίας, Δημήτρης Γαλανάκης, με τον οποίο συνομίλησε το CNN Greece.
Όπως έχουν προειδοποιήσει οι επιστήμονες, οι σεισμοί που «δοκιμάζουν» τους κατοίκους και τους επισκέπτες και τις επισκέπτριες της Σαντορίνης θα εξακολουθήσουν για αρκετό καιρό ακόμη και όπως επισημαίνει ο κ. Γαλανάκης «αρκετές εβδομάδες».
«Πρόκειται για μια σμηνοσειρά» εξηγεί ο καθηγητής και συμπληρώνει πως αντίστοιχα παραδείγματα μπορεί κανείς να μελετήσει στην διεθνή βιβλιογραφία.
«Τέτοια περίπτωση μετά την ηφαιστειακή δραστηριότητα κάποιας περιοχής σε συνδυασμό με μία τεκτονική δράση έχει κρατήσει περίπου ενάμιση μήνα και εκτονώθηκε με ένα σεισμό όχι πολύ μεγάλο».
Μετρήσιμο το ρήγμα της Ανύδρου
«Η συγκεκριμένη σμηνοσειρά εξελίσσεται πάνω σε ένα ρήγμα το οποίο είναι χαρτογραφημένο και αποτυπώνεται σε χάρτες δεδομένων και ενεργών σεισμικών ρηγμάτων» σημειώνει, για να προσθέσει πως το ρήγμα αυτό «επισκεφθήκαμε την Παρασκευή (7/2) στο νησί της Ανύδρου. Είναι μετρήσιμο, ξέρουμε το μέγεθος, τη γεωμετρία και τη συμπεριφορά του».
Αυτή, λοιπόν, η σμηνοσειρά με αυτά τα μεγέθη με τα οποία εκδηλώνεται, είναι που δημιουργεί κάποια κατολισθητικά φαινόμενα στο νησί της Σαντορίνης.
«Κυρίως καταπτώσεις λόγω της διαφοράς των γεωλογικών υλικών της, τις διάφορες στρώσεις των ηφαιστειακών υλικών που έχουν και διαφορετική μηχανική συμπεριφορά, οπότε αυτά κυματίζονται και λόγω της ψύξης της λάβας, σε μικρά ή μεγάλα μπλοκ, τα οποία και της μεγάλης κλίσης του πρανού που έχει η Καλντέρα να έχουμε καταπτώσεις στο παλιό λιμάνι και στις θέσεις που είναι το τελεφερίκ» εξηγεί αναλυτικά.
Αυτές οι περιοχές που έχουν χαρτογραφηθεί είναι και αυτές που χρειάζονται σε πρώτη φάση έναν έλεγχο του υπάρχοντος δικτύου προστασίας όσον αφορά στα πλέγματα και τα τοιχία αντιστήριξης, για τυχόν αστοχίες που μπορεί να έχουν και να χρήζουν συντήρησης και να καταβληθεί μία προσπάθεια με κάποια πρόσθετα μέτρα πάνω σε αυτά.
Στη βάση αυτή, αναμένεται οι επιστήμονες με βάση τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει και συνεχίζουν να συγκεντρώνουν, να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες ο δήμος και η περιφέρεια καλούνται να εφαρμόσουν.
Αρχές Μάρτη τα πρώτα αποτελέσματα
Σκοπός είναι αρχές Μάρτη να υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα, δηλαδή οι πρώτες προτάσεις όσον αφορά τους ελέγχους που θα διενεργηθούν για τα μέτρα συντήρησης.
«Για εκτενέστερα έργα θα πρέπει να γίνουν επιπλέον μελέτες, ευστάθειας πρανών για παράδειγμα, οι οποίες πρέπει να κοστολογηθούν για να υλοποιηθούν» υπογραμμίζει ο κ. Γαλανάκης.
Δώδεκα χιλιάδες αυτοψίες σε έξι ημέρες
Την ίδια ώρα, όμως, στο πλαίσιο του προγράμματος προσεισμικών ελέγχων που διενεργεί ο ΟΑΣΠ, μέσα σε έξι ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί 12.000 αυτοψίες.
Πρόκειται για αριθμό «ρεκόρ» όπως τον χαρακτηρίζει ο καθηγητής του ΕΑΓΜΕ, σημειώνοντας πως συνιστά ένα δείγμα της εγρήγορσης του κρατικού μηχανισμού.
Ποια κτήρια δεν κινδυνεύουν
Αναφερόμενος στις υποδομές που έχουν μεγαλύτερη σεισμική ανθεκτικότητα, ο κ. Γαλανάκης τονίζει πως οι σύγχρονες καινούριες κατασκευές «διαθέτουν όλα τα μέτρα, που προβλέπουν οι αντισεισμικοί συντελεστές που προβλέπονται από το πολεοδομικό κανονισμό.
Απεναντίας, τα παλιά κτήρια, τα εγκαταλελειμμένα κτήρια είναι αυτά τα οποία είναι περισσότερο ευαίσθητα και για αυτό σε οδηγία που είχε βγάλει η επιτροπή σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου που λειτουργεί κάτω από την «ομπρέλα» του ΟΑΣΘ, ήταν «να μην προσεγγίζουμε τα παλιά κτίρια σε όλη αυτή την περιοχή, έως ότου το σύστημα ισορροπήσει».
Τα κτήρια αυτά εντοπίζονται κατά βάση στα χωριά, στους οικισμούς οι οποίοι είχαν δομηθεί πριν το 1980, όταν ο σεισμικός συντελεστής ήταν πολύ χαμηλός.
Καταλήγοντας, ο κ. Γαλανάκης συνιστά στους πολίτες να διατηρούν την ψυχραιμία τους.
«Ζούμε σε μία χώρα, στην οποία έχουμε μάθει να συνυπάρχουμε με τους σεισμούς και με τα ηφαίστεια», γιατί όπως συμπληρώνει ηφαίστειο έχει και στην Νίσυρο, τη Μήλο, τα Μέθανα, το Σουσάκι, το οποίο είναι ένα ενεργό ηφαίστειο.
«Επειδή έχουμε μάθει στην Ελλάδα να χτίζουμε καλά, έχουμε και τις λιγότερες απώλειες» σημειώνει.
Φέρνοντας το παράδειγμα του σεισμού της Κοζάνης το 1995, επισημαίνει πως δεν είχαμε θύματα, παρά μόνον 15 ελαφρά τραυματίες, λόγω των καλών κατασκευών. Και πρόκειται για έναν σεισμό μεγέθους 6,6 Ρίχτερ». Σε κάθε περίπτωση απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις ήδη υφιστάμενες οδηγίες.
Πηγή: www.cnn.gr