28 Φεβρουαρίου 2025
ΥΓΕΙΑ

Σαρακοστή: Τι πρέπει να προσέξετε για την ασφαλή κατανάλωση οστρακοειδών και θαλασσινών

Μικροί και μεγάλοι ετοιμάζονται να γιορτάσουν τα κούλουμα για την Καθαρά Δευτέρα, τρώγοντας σαρακοστιανά εδέσματα και πετώντας χαρταετό στον ουρανό.

Την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής για το Άγιο Πάσχα που διαρκεί μέχρι το Μεγάλο Σάββατο.

Κατά την διάρκεια της νηστείας, δεν καταναλώνουμε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και αυγά, ενώ επιτρέπονται τροφές όπως δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, μαλάκια και οστρακοειδή.

Ωστόσο, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, σημειώνονται αρκετά κρούσματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση οστρακοειδών, η οποία παρουσιάζει αύξηση την περίοδο της Σαρακοστής.

Αυτό συμβαίνει κυρίως, διότι ιοί όπως ο νοροϊός, που έχουν διεθνώς συσχετιστεί με την εμφάνιση επιδημιών γαστρεντερίτιδας ύστερα από κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένων/ωμών οστρακοειδών (μύδια, στρείδια κτλ), είναι ανθεκτικοί, τόσο στο μαγείρεμα στον ατμό, όσο και σε θερμοκρασίες μέχρι 60°C.

Για την προστασία των πολιτών, ο ΕΟΔΥ παρέχει ορισμένες χρήσιμες οδηγίες, ούτως ώστε να καταναλώσετε με ασφάλεια τα θαλασσινά και εν γένει τα οστρακοειδή: 

  • Όταν το κέλυφος είναι ανοιχτό πριν το μαγείρεμα ή όταν παραμένει κλειστό μετά από αυτό, τότε, προτιμήστε να απορρίψετε το οστρακοειδές.
  • Ο έλεγχος οξύτητας που γίνεται με τη ρίψη σταγόνων λεμονιού δε διασφαλίζει ότι τα οστρακοειδή είναι απαλλαγμένα από μικρόβια.
  • Μην καταναλώνετε ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα οστρακοειδή. Γι’ αυτό τον λόγο, βεβαιωθείτε ότι τα έχετε βράσει μέχρι να ανοίξει το κέλυφος και συνεχίστε το βράσιμο για ακόμη 3-5 λεπτά.
  • Εναλλακτικά, μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε ατμομάγειρα, όταν έχει ήδη αρχίσει να παράγεται ατμός, και να τα μαγειρέψετε για επιπλέον 4-9 λεπτά.

Για το μαγείρεμα της ψίχας:

  • βράστε τουλάχιστον 3 λεπτά
  • τηγανίστε τουλάχιστον 3 λεπτά στους 190°C
  • ψήστε στη σχάρα για 3 λεπτά
  • ψήστε στο φούρνο στους 230°C για 10 λεπτά

Παράλληλα, φροντίστε να τηρείτε πάντα τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να πλένετε τα χέρια σας καλά πριν και μετά το χειρισμό ωμών οστρακοειδών, αλλά και να διατηρείτε τις επιφάνειες κοπής και τα οικιακά σκεύη, καθαρά.

Για να μειώσετε τις πιθανότητες διασταυρούμενης επιμόλυνσης, διατηρήστε τα ωμά οστρακοειδή μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

Τέλος, βεβαιθωθείτε ότι αποθηκεύετε τα θαλασσινά/οστρακοειδή με ασφάλεια. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν εντός δύο ημερών από την αγορά τους συστήνεται η αποθήκευσή τους στη συντήρηση του ψυγείου. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ημερών συστήνεται η αποθήκευσή τους στην κατάψυξη αφού τοποθετηθούν σε σακούλες τροφίμων.

 

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ημικρανία: Τι μπορούν να κάνουν τα μονοκλωνικά αντισώματα  – Zougla

mera24

Πώς σχετίζονται οι δερματικές παθήσεις και το μεταβολικό σύνδρομο

mera24

Η μυστηριώδης πάθηση όσων αναστατώνονται με τις κινήσεις των άλλων | in.gr

mera24
Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας τότε συναινείτε σε αυτό. View more
Accept