Ο Ουκρανός Σεργκέι Μπούμπκα είναι ο κορυφαίος αθλητής όλων των εποχών στο στο άλμα επί κοντώ. Δηλωτικό της μοναδικότητάς του είναι ότι κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ του αγωνίσματος (τόσο στον ανοιχτό όσο και τον κλειστό στίβο), χρόνια μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, ενώ την συλλογή του κοσμούν πλήθος μεταλλίων από όλες τις μεγάλες διοργανώσεις του στίβου.
Ο Σεργκέι Μπούμπκα γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1963 στο Βοροσίλοφγκραντ της τότε Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας. Μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας η γενέθλια πόλη του ονομάζεται Λουχάνσκ. Ο Μπούμπκα ασχολήθηκε από μικρός με τον στίβο, πρώτα ως αθλητής των 100μ. και στην συνέχεια του άλματος εις μήκος. Δοξάστηκε όμως όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με το άλμα επί κοντώ.
Οι φίλοι του κλασικού αθλητισμού τον πρωτογνώρισαν στις 14 Αυγούστου 1983, όταν σε ηλικία 20 ετών και εντελώς άγνωστος τότε κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ στο παρθενικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, που έγινε στο Ελσίνκι. Ακολούθησαν πέντε ακόμα χρυσά στην ίδια διοργάνωση με αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα μοναδικό ρεκόρ, που όμως ωχριά μπροστά στην ικανότητά του να ανεβάζει την παγκόσμια επίδοση του αγωνίσματος σχεδόν πόντο πόντο.
Ο Μπούμπκα πήρε το παγκόσμιο ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο στα 5,85 μ. και το έφθασε στα 6,14 μ., όπου είναι τώρα, καταρρίπτοντάς το 17 φορές! Το έχασε μόλις για λίγα λεπτά το 1987 στη Ρώμη, όταν ο Γάλλος Τιερί Βινιερόν υπερέβη τα 5,91 μ., αλλά στο επόμενο άλμα ο «τσάρος των αιθέρων», όπως ονομάστηκε, πήδηξε 5,94 μ. ανακτώντας τα σκήπτρα. Το έχασε οριστικά στις 17 Σεπτεμβρίου 2020 από τον Σουηδο-Αμερικανό Άρμαντ Ντουπλάντις, ο οποίος υπερέβη 6.15μ. Αντίστοιχα στον κλειστό στίβο, πήρε το ρεκόρ από το 5,81μ και το έφτασε στο 6,15μ., σπάζοντάς το 18 φορές. Του το πήρε και πάλι ο Ντουπλάντις με 6.17μ. στις 8 Φεβρουαρίου 2020.
Το πλήθος των ρεκόρ του έχει την εξήγησή του. Στις στιγμές της μεγάλης δόξας του ο Μπούμπκα πηδούσε στην προπόνηση ως και 6,15 μ., φρόντιζε όμως στους αγώνες να ανεβάζει τον πήχη πόντο πόντο γιατί η συμφωνία χορηγίας που είχε κάνει με τη Nike προέβλεπε κάποιες δεκάδες χιλιάδες δολάρια για κάθε νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Συνήθως κέρδιζε με διαφορά τους αντιπάλους του εκτός από περιπτώσεις που είχε αποτύχει στο αρχικό άλμα, το οποίο είχε καθιερώσει στα 5,70, ύψος στο οποίο άλλοι σταματούσαν!
Ο Μπούμπκα αποχώρησε από την ενεργό δράση λίγο μετά τη συμπλήρωση των 37 χρόνων του, έχοντας κατακτήσει ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο (στη Σεούλ το 1988), έξι χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, και μάλιστα συνεχόμενα (1983, 1987, 1989, 1991, 1995, 1997), που είναι απλησίαστο ρεκόρ, ένα χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοικτού στίβου (1985) και τρία χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα κλειστού (1985, 1987, 1991). Επιπλέον έχει στο ενεργητικό του την κατάρριψη (επίσης μοναδικό ρεκόρ) του παγκοσμίου ρεκόρ του άλματος επί κοντώ σε ανοικτό και κλειστό στίβο, 35 φορές συνολικά!
Το τελευταίο άλμα του Μπούμπκα έγινε στις 4 Φεβρουαρίου 2001, στην πόλη στην οποία ανδρώθηκε αθλητικά, το Ντονέτσκ της Ουκρανίας. «Ηταν μια ημέρα εξαιρετικά δύσκολη, τα δάκρυα παραλίγο να κυλήσουν από τα μάτια μου. Τώρα μόλις αρχίζω να συνειδητοποιώ ότι δεν θα πατήσω ξανά στο ταρτάν, δεν θα κάνω ξανά ούτε ένα βήμα, δεν θα υπάρξει επόμενο άλμα». Αυτά ήταν τα λόγια του «τσάρου των αιθέρων», του Σεργκέι Μπούμπκα, που είπε το οριστικό του αντίο στους στίβους και τιμήθηκε με το μετάλλιο των ηρώων από τον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα.
Τα χρήματα που έβγαλε από τον αθλητισμό τα επένδυσε σε μια αλυσίδα ειδών διατροφής και στην τράπέζα Ροντόβιτ του Κιέβου, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος μέχρι την κρατικοποίησή της το 2009, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008. Από το 2002 έως το 2006 ήταν βουλευτής με το κόμμα του φιλορώσου πρωθυπουργού Βίκτωρ Γιανούκοβιτς.
Ο Σεργκέι Μπουμπκα αναμίχθηκε και στα διοικητικά του στίβου. Είναι πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουκρανίας και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), αφού απέτυχε να διεκδικήσει την προεδρία της το 2015 με αντίπαλο έναν άλλο μεγάλο αθλητή του στίβου, τον άγγλο Σεμπάστιαν Κόου.
Πηγή: www.sansimera.gr