Αρκετές είναι οι αντιδράσεις που προκαλεί το υδροηλεκτρικό έργο που σχεδιάζεται στην περιοχή «Γερακάρι», στον ποταμό Άραχθο, κοντά στις Κοινότητες Κράψης και Ανατολικής.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου τέθηκε σε διαβούλευση στις 4 Δεκεμβρίου και προκαλεί αίσθηση η βιασύνη που δείχνει ο Δήμος Ιωαννιτών ο οποίος την θέτει προς ενημέρωση και γνωμοδότηση στην συνεδρίαση της Τετάρτης, μια συνεδρίαση αρκετά «φορτωμένη» καθώς μεταξύ άλλων εγκρίνει το πρόγραμμα έργων και τα δημοτικά τέλη.
Εν τω μεταξύ είναι άγνωστο αν έχουν γίνει κοινωνοί της πολυσέλιδης ΜΠΕ οι δύο άμεσα ενδιαφερόμενες κοινότητες και οι κάτοικοί τους, που προφανώς οφείλουν να έχουν λόγο για το συγκεκριμένο έργο.
Το συγκεκριμένο υδροηλεκτρικό χαρακτηρίζεται «μικρό» όμως όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΜΠΕ πρόκειται για μία μεγάλη παρέμβαση που πέρα από το φράγμα περιλαμβάνει και τεχνητή λίμνη 200 περίπου στρεμμάτων.
Συγκεκριμένα στη μελέτη αναφέρεται ότι το έργο αφορά την κατασκευή ενός μικρού υδροηλεκτρικού έργου ισχύος 6,256 MW στα όρια των Τ.Κ. Κράψης και Ανατολικής, της Δ.Ε. Παμβώτιδος, του Δήμου Ιωαννιτών, της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.
Το έργο θα διαθέτει χαμηλού ύψους φράγμα επί της ροής (μέγιστου ύψους 13 m και μήκους 70 m) και θα εκμεταλλεύεται συνολική πτώση 13,57 m. Τα νερά του ποταμού θα συλλέγονται από την υδροληψία, πλευρικά του φράγματος και θα οδηγούνται με δίαυλο προσαγωγής στο (ενσωματωμένο στο φράγμα) κτίριο του σταθμού παραγωγής, όπου και θα αξιοποιούνται από δύο όμοιους στροβίλους τύπου KAPLAN οριζόντιου άξονα (S type tubular Kaplan).
Το φράγμα θα είναι εφοδιασμένο με ιχθυοδιάδρομο για την εξασφάλιση της ελευθεροεπικοινωνίας των ιχθύων και με υδατόδρομο για την απρόσκοπτη αθλητική ποτάμια δραστηριότητα, που στην περιοχή είναι πλούσια.
Η κατασκευή του φράγματος θα προκαλέσει μια μικρή κατάκλυση της κοίτης του ποταμού στα ανάντη και εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί τεχνητή λίμνη μέγιστης επιφάνειας ίσης με 222.031 m2 , και μέγιστης χωρητικότητας (στη μέγιστη στάθμη) ίσης με 620.000 m3.
Για την πλήρη πρόσβαση στο έργο δεν απαιτούνται νέες οδοποιίες, παρά μόνο εργασίες βελτίωσης- ανύψωσης υφιστάμενης χωμάτινης οδού σε μήκος 411,62 m, ώστε να αποφευχθεί κατάκλυσή της από την ανύψωση της στάθμης του ποταμού.
Πηγή: www.epiruspost.gr