Συμφωνία-πλαίσιο για τη διάσωση της εφοδιαστικής αλυσίδας της βιομηχανικής ντομάτας, κυρίως στη Βόρεια Ιταλία, υπεγράφη μεταξύ παραγωγών και βιομηχανιών στις 28 Ιανουαρίου 2025, ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου.
Στη συμφωνία ορίστηκε τιμή αναφοράς στα 142,50 ευρώ ανά τόνο, ενώ προβλέπονται αυξήσεις έως και 2,50 ευρώ ανά τόνο, με κλιμακωτή αύξηση, ανάλογα με την ποιότητα. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα οι τιμές που ανακοίνωσε η ΑΒΕΚ Νομικός ήταν 130-135 ευρώ/τόνο (κατά μέσο όρο) και η Ντάμαβαντ Α.Ε. 117-120 ευρώ/τόνο. Οι Ιταλοί βιομήχανοι προχωρήσανε σε μεγάλη αύξηση της τιμής παραγωγού, προκειμένου να διασώσουν την καλλιέργεια και να διατηρήσουν ακέραια την εφοδιαστική αλυσίδα του τοματοπελτέ, που είναι προϊόν σχεδόν πρώτης ανάγκης για την ιταλική κουζίνα, παρόλο που υποστηρίζουν ότι θα ζημιωθούν.
Πέρυσι, οι κακές καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα πολύ μεγάλα προβλήματα στον εφοδιασμό της πρώτης ύλης κι έτσι φέτος οι βιομήχανοι θέλαν να δώσουν ένα κίνητρο στους παραγωγούς να ξαναφυτέψουν ντομάτα.
Στη Νότια Ιταλία, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ακόμη και στόχος είναι να επιτευχθεί μία συμφωνία εντός του διεπαγγελματικού φορέα, του οποίου η επόμενη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 11 Φεβρουαρίου 2025.
Η συμφωνία-πλαίσιο στη Βόρεια Ιταλία εισάγει ορισμένες αλλαγές στα κριτήρια ποιότητας της πρώτης ύλης, που επηρεάζει τη μέση τιμή αναφοράς, καθιστώντας τη «πολύ ακριβή για τις εταιρείες μεταποίησης», όπως υποστηρίζει η ANICAV (Εθνική Ένωση Παραγωγών Κονσερβοποιημένων Τροφίμων Φυτικής Προέλευσης).
Ο κλάδος της βιομηχανικής ντομάτας είναι μια από τις βασικές αλυσίδες εφοδιασμού του ιταλικού αγροδιατροφικού τομέα. Η Ιταλία είναι ο κορυφαίος παραγωγός στην Ευρώπη με 5 εκατομμύρια τόνους, εκ των οποίων οι μισοί παράγονται στον Βορρά.
«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε αντιπροσωπεύει μια σημαντική στιγμή ανάκαμψης της ενότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας», δήλωσε η Bruna Saviotti, συντονίστρια της ANICAV για τον Βορρά. Και πρόσθεσε: «Η συμφωνία είναι σίγουρα επαχθής για τη βιομηχανία μεταποίησης, ακόμη περισσότερο υπό το φως της περίπλοκης κατάστασης του διεθνούς εμπορίου και της αύξησης του κόστους ορισμένων συντελεστών παραγωγής, ιδιαίτερα της ενέργειας, αλλά θα επιτρέψει στον αγροτικό τομέα να ξεκινήσει εγκαίρως τον προγραμματισμό».
«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την υπογραφή της Συμφωνίας Πλαισίου στον Βορρά, παρόλο που πρόκειται για μια συμφωνία που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο κόστος της βιομηχανίας», είπε ο Marco Serafini, πρόεδρος της ANICAV.
«Πέρα από τις τιμές, που είναι μια θετική εξέλιξη», σχολίασε ο πρόεδρος της Confagricoltura Piacenza, Umberto Gorra – ως εκπρόσωπος των παραγωγών της Πιατσέντζα – «επιτέλους έχουμε μια συμφωνία, που υπογράφηκε εγκαίρως για να προχωρήσουμε σε έναν κοστολογημένο σχεδιασμό. Οι Ομάδες Παραγωγών έχουν κινηθεί συγκροτημένα. Συνολικά, ολόκληρη η αλυσίδα εφοδιασμού έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται για το προϊόν της».
Οι παραγωγοί πλέον μπορούν να προχωρήσουν σε σωστό προγραμματισμό ως προς το χρονοδιάγραμμα, τις επενδύσεις και κυρίως ως προς τα στρέμματα των φυτεύσεων, ώστε να αποφύγουν μια υπερβολικά μεγάλη παραγωγή, όπως συνέβη την περασμένη σεζόν, που είχε ως αποτέλεσμα να μείνει αμάζευτο προϊόν στο χωράφι».
Πηγή: www.ypaithros.gr