Η κλιματική κρίση εξελίσσεται ταχύτητα, τα αντιπλημμυρικά έργα που απαιτούνται ακριβώς αντίθετα.. Και μπορεί στην Ήπειρο οι καθαρισμοί ρεμάτων και τάφρων να έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό, όμως το θεσμικό καθεστώς που διέπει την διαχείριση των ποταμών, ρεμάτων και χειμάρρων είναι από μόνο του ένα τεράστιο εμπόδιο στην αντιπλημμυρική προστασία.
Στη διαχείριση εμπλέκονται διάφορες υπηρεσίες, όπως Περιφέρειες, Δήμοι, Διεύθυνση Υδάτων Αποκεντρωμένης, Κτηματική Υπηρεσία, ΟΦΥΠΕΚΑ.
Η διαδικασία έγκρισης έργων διευθέτησης και οριοθέτησης χειμάρρων – ποταμών, είναι πολύ χρονοβόρα με την εμπλοκή τόσων πολλών φορέων που πρέπει να γνωμοδοτήσουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις «παρεμβαίνει» και το ΣτΕ, με αποτέλεσμα όταν απαιτούνται διορθώσεις να ξεκινά η διαδικασία από την αρχή, παρόλο που η ευθύνη τελικά για την εμφάνιση πλημμυρικού φαινομένου σε ένα χείμαρρο ανήκει στην Περιφέρεια.
Την ανάγκη αλλαγών και αποσαφήνισης του καθεστώτος επεσήμανε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης, σημειώνοντας ότι αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων γεννά σύγχυση, δυσλειτουργίες και αναποτελεσματικότητα, που στοιχίζει σε περιουσίες, υποδομές και, όπως αποδείχτηκε στη Θεσσαλία, και σε ανθρώπινες ζωές.
Η Περιφέρεια Ηπείρου υλοποιεί μία σειρά μελετών για την διευθέτηση και την οριοθέτηση ρεμάτων, με την διαφορά ότι οι διαδικασίες είναι τόσο χρονοβόρες που μέχρι να τελειώσουν οι μελέτες ίσως να έχουν αλλάξει τα δεδομένα για τα ίδια τα ρέματα.
Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις που είναι σε εξέλιξη
-Το ρέμα Μπούση καθαρίζεται κάθε χρόνο από την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας. ΠΟριστική λύση θα δοθεί με τα έργα που θα προταθούν από τη μελέτη που εκπονείται με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ηπείρου. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτηση (ΦΕΚ) και η έκδοση Περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ). Βρίσκεται σε εξέλιξη η στατική οριστική μελέτη του έργου και ολοκληρώνεται η μελέτη οδοποιίας.
• «Έργα διευθέτησης/ οριοθέτησης τμήματος του ποταμού Αρέθωνα του Δήμου Πρέβεζας». Έχει ολοκληρωμένο φάκελο.
• «Μελέτη έργων τμηματικής διευθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας στο ρέμα Καρυδά και τάφρου Παντοκράτορα του Δήμου Πρέβεζας». Η μελέτη εκπονείται από τον Ιούλιο 2024.
• «Έργα διευθέτησης/ οριοθέτησης ρέματος Οξυδά». Βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης της Υδραυλικής μελέτης.
• «Έργα διευθέτησης/ οριοθέτησης ρέματος Τούση Ολοκληρώθηκε η μελέτη, από προχθές ξεκίνησε η κατασκευή του έργου που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.
• «Μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων». Βρίσκεται στο στάδιο σύνταξης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης.
• «Προγραμματική Σύμβαση Περιφέρειας Ηπείρου- Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ξάνθης». Η προγραμματική αφορά ολοκληρωμένες δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την Περιφέρεια Ηπείρου. Ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2025
• «Συμμετοχή ως Κύριος του Έργου στη Σύνταξη Στρατηγικών Σχεδίων (MasterPlan) Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας» Η υλοποίηση αναμένεται να ξεκινήσει το 2025
• «Μελέτη τμηματικής οριοθέτησης – διευθέτησης του Ποταμού Λούρου για την αντιπλημμυρική προστασία της Φιλιππιάδας»:
Τα έργα κρίνονται απολύτως απαραίτητα, καθώς πρόκειται για ρέματα που έχουν δώσει πλημμυρικά φαινόμενα, με τις αντίστοιχες περιοχές να έχουν κηρυχθεί κατά το παρελθόν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Πηγή: www.epiruspost.gr