Η κατασκευή ενός ρομπότ που αναγνωρίζει τις ανάγκες των φυτών «αγγίζοντάς» τα, μόνο ως επιστημονική φαντασία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Κι, όμως, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Shandong First Medical University, με έδρα την Ταϊβάν, ανέπτυξαν ένα ρομπότ που εντοπίζει διαφορετικά είδη φυτών σε διάφορα στάδια ανάπτυξης «αγγίζοντας» τα φύλλα τους με ένα ηλεκτρόδιο. Το ρομπότ μπορεί να «αντιληφθεί» χαρακτηριστικά, όπως η υφή της επιφάνειας και η περιεκτικότητα σε νερό, που μέχρι στιγμής δεν μπορούν να προσδιοριστούν χρησιμοποιώντας υπάρχουσες οπτικές προσεγγίσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Στα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν από τους ερευνητές, το ρομπότ αναγνώρισε δέκα διαφορετικά είδη φυτών με μέση ακρίβεια 97,7% και αναγνώρισε τα φύλλα του καλλωπιστικού φυτού Μποχίνια με 100% ακρίβεια σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.
«Οι αγρότες μεγάλης κλίμακας και οι ερευνητές, με αντικείμενο την αγροτική τεχνολογία, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το ρομπότ για να παρακολουθούν την υγεία και την ανάπτυξη των καλλιεργειών και να λαμβάνουν προσαρμοσμένες αποφάσεις σχετικά με το πόσο νερό και λίπασμα θα παρέχουν στα φυτά τους και πώς να προσεγγίσουν τον έλεγχο των παρασίτων», λέει ο Zhongqian Song, αναπληρωτής καθηγητής στο Shandong First Medical University & Shandong Academy of Medical Sciences και συγγραφέας της μελέτης.
Εμπνευσμένο από το ανθρώπινο δέρμα
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, οι μέχρι τώρα προσεγγίσεις συλλαμβάνουν πιο περιορισμένες πληροφορίες χρησιμοποιώντας οπτικά συστήματα, τα οποία είναι ευάλωτα σε παράγοντες, όπως οι συνθήκες φωτισμού και οι αλλαγές του καιρού. Αντίθετα, το συγκεκριμένο ρομπότ χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό εμπνευσμένο από το ανθρώπινο δέρμα. Όταν ένα ηλεκτρόδιο τοποθετημένο στο ρομπότ έρχεται σε επαφή με ένα φύλλο, η συσκευή μαθαίνει για το φυτό μετρώντας διάφορες ιδιότητες.
Πηγή: www.ypaithros.gr