Την υλοποίηση από κοινού, πρωτοβουλιών και δράσεων για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα της Θεσσαλίας, ο οποίος αποτελεί βαρόμετρο για την τοπική οικονομία, συμφώνησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας με τις διοικήσεις των Συνεταιρισμών ΘΕΣγη-ΘΕΣΤΟ.
Στην εποικοδομητική συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια και αποτέλεσε συνέχεια της σύσκεψης εργασίας που είχε προ καιρού ο Δημ. Κουρέτας με τους συνεταιρισμούς της Θεσσαλίας- μέλη της ΕΘΕΑΣ, τέθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τόσο τον πρωτογενή τομέα, όσο και επιμέρους κλαδικά θέματα των δύο δυναμικών Συνεταιρισμών και ιδιαίτερα τα βασικά προϊόντα που καλλιεργούν τα μέλη τους, όπως είναι βαμβάκι, σιτάρι, όσπρια, τομάτα.
ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Μεταξύ άλλων τα σημαντικότερα θέματα που έθεσαν ο Πρόεδρος του ΘΕΣγη Παναγιώτης Καλφούντζος και ο Πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης: Δημιουργία χάρτη καλλιεργειών για τη Θεσσαλία. Προτεινόμενες καλλιέργειες και εδαφολογική χαρτογράφηση της Θεσσαλίας. Αρδευτικό δίκτυο και ο ρόλος του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας. Κατάρτιση σχεδίου αγροτικής ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας σε συνεργασία με αγροτικούς συνεταιρισμούς, επιχειρήσεις και φορείς. Συνεργασία με ελληνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια για υλοποίηση κοινών δράσεων και διαμόρφωση προτάσεων προς τις Εθνικές αρχές και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Net metering/Net billing. Εκσυγχρονισμός της ΔΑΟΚ. Καταγραφή των αδρανών εκτάσεων δημόσιας ιδιοκτησίας και ανάπτυξη διαδικασιών ενθάρρυνσης και απόδοσης της χρήσης τους σε τοπικούς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς / Ομάδες Παραγωγών για παραγωγική χρήση. Προβολή Συνεταιριστικών προϊόντων.
Δημ. Κουρέτας
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας τους κάλεσε να αξιοποιήσουν καταρχάς τα χρηματοδοτικά προγράμματα του «Θεσσαλία 2021-2027» με έμφαση στη συνεργασία Ερευνητικών Ιδρυμάτων και Εταιριών με το πρόγραμμα «Ερευνώ Καινοτομώ» και με το πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα.
Αναφορικά με το αρδευτικό πρόβλημα και την έλλειψη νερού, ο κ. Κουρέτας ήταν σαφής: Εμείς έχουμε καταθέσει την πρότασή μας στην κυβέρνηση σχετικά με την άμεση και χωρίς άλλες καθυστερήσεις εφαρμογή του εγκεκριμένου Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΣΔΛΑΠ) με τα προβλεπόμενα έργα ταμίευσης και εξοικονόμησης νερού εντός της λεκάνης Πηνειού (Πύλη, Μουζάκι, Σκοπιά), αλλά και το έργο Συκιάς- σήραγγας επί της λεκάνης Αχελώου. Έχουμε ζητήσει συνάντηση, τόσο με τον Πρωθυπουργό, όσο και με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Εάν δεν εισακουστεί το αίτημα μας, σας καλώ να πάμε από κοινού στην Αθήνα, να πιέσουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.
Σχετικά με την προβολή των αγροτικών προϊόντων και την εξωστρέφεια των συνεταιρισμών, ο κ. Κουρέτας τους ενημέρωσε για την μεγάλη εκδήλωση που προγραμματίζει η Περιφέρεια στο Σύνταγμα στην Αθήνα τον Ιανουάριο, όπου διοργανώνετε μια μεγάλη έκθεση αγροτικών προϊόντων. Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να έχουν μια νέα συζήτηση σχετικά με την προβολή των ποιοτικών τους προϊόντων, μέσα από τη διαδικασία πιστοποίησης των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια, αλλά και συμμετοχής τους σε εκθέσεις και άλλες μεγάλες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχει η Περιφέρεια.
Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Δημήτρης Τσέτσιλας, ο Γενικός Διευθυντής της ΔΑΟΚ Δημήτρης Σταυρίδης, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος του Συμβουλίου Καινοτομίας και σύμβουλος του Περιφερειάρχη σε αγροτικά θέματα Δημήτρης Γούσιος.
Πηγή: www.ifarsala.gr