Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για τη νέα παραγωγική χρονιά στην Τριφυλία του Νομού Μεσσηνίας και ήδη το ενδιαφέρον στρέφεται τόσο στις αποδόσεις των αγγουριών όσο και στις καλλιέργειες των πρώιμων καρπουζιών.
Όπως εξηγεί ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και σε αυτό συνέβαλαν οι θερμοκρασίες. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον και προχωράνε με καλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μας με κατεύθυνση τη Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες, ενώ λιγότερο προϊόν διοχετεύεται στην Κεντρική Ευρώπη». Και προσθέτει: «Οι εξαγωγείς μας κάνουν εξαγγελίες για τα αγγούρια και οι υπηρεσίες προβαίνουν στους ελέγχους, ώστε να τηρούνται οι προδιαγραφές για τις εξαγωγές».
Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιλιατρών, ο πρόεδρος, Άγγελος Κοροβίλας, υπογραμμίζει ότι η πλήρης εικόνα για τις εξαγωγές θα διαμορφωθεί στις αρχές Μαρτίου. Μέχρι στιγμής, όπως λέει, οι πρώτες τιμές κυμαίνονται από 1,40 έως 1,50 ευρώ το κιλό.
Καρπούζια
Σε ό,τι αφορά τα καρπούζια, ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, κ. Παρασκευόπουλος, αναφέρει ότι «οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, όμως η καλλιεργούμενη έκταση θα είναι περίπου ίδια με την περασμένη και θα φθάσει τα 6.000 στρέμματα. Μιλάμε για ποικιλίες που έχουν δοκιμαστεί στο εξωτερικό και το 80% είναι στρογγυλά καρπούζια, πρώιμα».
Και συμπληρώνει: «Το καρπούζι της Τριφυλίας εξάγεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο οι παραγωγοί να χρησιμοποιούν σκευάσματα υψηλής περιεκτικότητας σε φώσφορο και υδατοδιαλυτά, ώστε να βοηθούν το φυτό. Πρέπει να κάνουν όλες τις κινήσεις που απαιτούνται για να μην ταλαιπωρηθούν τα φυτά και για αυτό η συνεργασία με τους γεωπόνους πρέπει να είναι διαρκής, ώστε να προχωράμε με ταχύτητα στις αναγκαίες παρεμβάσεις».
Επιπλέον, ο κ. Παρασκευόπουλος επισημαίνει ότι «η σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που δεν αναπτύσσεται η καλλιέργεια καρπουζιών, όπως επίσης και η έλλειψη εργατικών χεριών, που είναι απαραίτητα ώστε να γίνει γρήγορα η συγκομιδή και να μην υπάρξουν απώλειες. Τέλος, θα πρέπει να καταγράψουμε την αγωνία που υπάρχει για το νερό, αφού απαιτείται για την καλλιέργεια καλό νερό. Όλα αυτά, έχουν κάνει τους παραγωγούς πιο προσεκτικούς στις επιλογές που κάνουν».
Τέλος, αναφερόμενος στη φετινή προοπτική των εξαγωγών, ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ σημειώνει ότι «όλα έχουν άμεση σχέση με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν. Σε περίπτωση που θα έχουμε καλό καιρό στο εξωτερικό, τότε θα έχουμε αυξημένη ζήτηση και η τιμή θα είναι στα επίπεδα που επιθυμούν οι παραγωγοί, ώστε η καλλιέργεια χαμηλής κάλυψης να είναι βιώσιμη».
Η συγκομιδή και η έναρξη των εξαγωγών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, τοποθετείται στις 10-15 Μαΐου.
Πηγή: www.ypaithros.gr