Το αβγό δεν είναι μόνο καλή πηγή πρωτεϊνών αλλά περιέχει και πληθώρα θρεπτικών συστατικών και μόνο καλό μπορεί να κάνει στην υγεία. Τελευταίες έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι αποτελεί μύθο το γεγονός ότι ανεβάζει την κακή χοληστερίνη, τουναντίον ενισχύει το HDL.
Πέρα από αυτό, τα αβγά μπορούν να μαγειρευτούν με διάφορους τρόπους και να προστεθούν σε πολλά πιάτα και συνταγές.
Ο πιο εύκολος τρόπος είναι το βραστό αυγό, το οποίο μπορεί να προστεθεί στη σαλάτα αλλά να καταναλωθεί και σκέτο με λίγο αλατοπίπερο ή λίγο ελαιόλαδο.
Η αβγοπαραγωγός πτηνοτροφία αποτελεί έναν από τους πλέον αναπτυγμένους κλάδους της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Ο κ. Νίκος Αλοπούδης, διευθύνων σύμβουλος σε επιχείρηση αβγοπαραγωγής που λειτουργεί εδώ και είκοσι πέντε χρόνια, προωθώντας στην αγορά 300.000 αβγά την ημέρα, είπε ότι στη μονάδα του όλα λειτουργούν με όρους σύγχρονης τεχνολογίας και συγκεκριμένα πρότυπα που εγγυώνται την ασφάλεια των καταναλωτών.
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, Παρασκευάς Δίγκαλης, έδειξε στην κάμερα της ΕΡΤ3 πώς το αβγό φτάνει από την παραγωγή στην κατανάλωση, μέσω μιας απαιτητικής διαδικασίας.
Σε ό,τι αφορά την συσκευασία των αβγών, το μέλλον βρίσκεται σε έναν ρομποτικό βραχίονα που ουσιαστικά παίρνει τις καρτέλες των αβγών και τις τοποθετεί μέσα στις χάρτινες συσκευασίες, προκειμένου μετά να διοχετευθούν στην αγορά.
Στόχος είπε ο κ. Αλοπούδης είναι να καλυφθούν οι ανάγκες του Έλληνα καταναλωτή, με ένα υψηλού επιπέδου προϊόν.
Όπως είπε, οι ετήσιες ανάγκες της ελληνικής αγοράς σε αβγά, είναι γύρω στα 700 εκατομμύρια αβγά τον χρόνο, από αυτά το 70 % καλύπτεται από την εγχώρια παραγωγή και το 30% είναι εισαγόμενα, ενώ ο ετήσιος μέσος όρος κατανάλωσης είναι γύρω στα 125 αυγά ανά Έλληνα.
Πηγή: www.ypaithros.gr