Στον Δήμο Ερυμάνθου, και συγκεκριμένα στην κωμόπολη της Χαλανδρίτσας, πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που πέρασε εκδήλωση του νεοσύστατου Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Ερυμάνθου με την παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνου Μπαγινέτα.
Σημείο αναφοράς αποτέλεσε η απονομή των βεβαιώσεων εκπαίδευσης στα μέλη του συνεταιρισμού, με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ιδιαίτερα του καθηγητή Γιώργου Ζακυνθινού. Στην εκδήλωση συμμετείχαν στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, γεωτεχνικοί, στελέχη επιχειρήσεων και σημαντικός αριθμός αγροτών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε γευσιγνωσία ελαιολάδου από διάφορες ποικιλίες ελιάς, ενώ τιμητικά παρουσιάστηκαν και τα τοπικά προϊόντα της περιοχής. Την εκδήλωση συντόνισε ο Γιάννης Σάρρος, δημοσιογράφος της «ΥX».
Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Λεωνίδας Καράμπελας, πρόεδρος του AEΣ Ερυμάνθου, ο οποίος ανέφερε ότι «προκειμένου να βελτιώσουμε το δέντρο, τον καρπό και το προϊόν του ελαιοκάρπου παρακολουθήσαμε θεωρητικά μαθήματα, αλλά και μαθήματα στους ελαιώνες που αφορούσαν τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές. Ακόμη, σ’ αυτό το ταξίδι από το φύτεμα της ελιάς έως την κατανάλωση του ελαιολάδου, γνωρίσαμε όλους σχεδόν τους παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, προκειμένου να προχωρήσουμε ατομικά και ομαδικά. Έτσι, λοιπόν, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε συνεταιρισμό».
Εστιάζοντας στις μέχρι τώρα δράσεις του συνεταιρισμού, είπε ότι «έχουν περάσει δύο μήνες από τότε που συγκροτηθήκαμε ως Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ερυμάνθου. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα συμμετείχαμε στον διαγωνισμό ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ στη Θεσσαλονίκη, όπου λάβαμε δύο αργυρά βραβεία στο συμβατικό ελαιόλαδο. Άμεσος στόχος μας είναι το ελαιόλαδο στην περιοχή του Δήμου Ερυμάνθου να αποκτήσει την ιδιότητα της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)».
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Φωκίων Ζαΐμης, αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, όπως επίσης και ο Θεόδωρος Μπαρής, δήμαρχος Ερυμάνθου. Και οι δύο υποστήριξαν τον νέο συνεταιρισμό και υποσχέθηκαν ότι θα συνδράμουν σε κάθε προσπάθεια του σχήματος, ώστε να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες περιοχές. Οι ίδιοι αναφέρθηκαν, επίσης, σε έργα που γίνονται στον αγροτικό τομέα, τόσο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσο και από τον δήμο, με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών, αλλά και τη συγκράτηση των νέων στην ύπαιθρο.
Κ. Μπαγινέτας: «Στηρίζουμε τους υγιείς συνεταιρισμούς»
Στην κεντρική του ομιλία, ο κ. Μπαγινέτας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα των συλλογικών οργανώσεων για τον αγροτικό τομέα. «Οι αγροτικές συλλογικές οργανώσεις έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν ένα αξιόπιστο καθετοποιημένο αγροτικό επιχειρηματικό μοντέλο, τόσο στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια αγορά, όσο και στις αγροτικές περιοχές της ελληνικής περιφέρειας που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις», ανέφερε.
Υποστήριξε, ακόμη, ότι η πολιτική αυτή «ήταν στρατηγική προτεραιότητα για το ΥΠΑΑΤ, η ενδυνάμωση της θέσης του παραγωγού μέσω τέτοιων σχημάτων, καθώς τα υψηλά ποσοστά συνεταιρίζεσθαι σε ευρωπαϊκή εμβέλεια και η ανταγωνιστικότητα της παγκόσμιας αγοράς το επιβάλλουν. Οι παραγωγοί ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά σε αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας τόσο τις νομοθετικές παρεμβάσεις (νέος νόμος για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, νέο νομικό πλαίσιο για τη σύσταση Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων ανά προϊόν), όσο και τα εργαλεία που τους διέθεσε το ΥΠΑΑΤ για να ενισχυθεί αυτή η δομική προτεραιότητα (Δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης)».
Κλείνοντας, ο κ. Μπαγινέτας είπε ότι «προσωπικά, από πλευράς μου, θα στηρίξω κάθε υγιή προσπάθεια στην κατεύθυνση του ‘‘συνεταιρίζεσθαι’’, προκειμένου να οικοδομηθεί σε στέρεες βάσεις αυτό το σύγχρονο, καθετοποιημένο αγροτικό μοντέλο».
Οι συνέργειες κάνουν τη διαφορά
Για αειφορικές πρακτικές παραγωγής ελαιολάδου ως σύστοιχου αντικειμένου της βιωσιμότητας των συλλογικών σχημάτων μίλησε ο καθηγητής του ΠΑΔΑ, Γιώργος Ζακυνθινός. Ο ίδιος διευκρίνισε τη σημειολογία των αποτυπωμάτων των αειφορικών πρακτικών στη σύγχρονη ελαιοκαλλιέργεια, ενώ τόνισε και την αναγκαιότητα του «επιχειρείν» μέσα από την ανάπτυξη μιας διαδικασίας «ενάρετου κύκλου» και διαφάνειας σε όλη την αλυσίδα της ελαιοπαραγωγής. Αναφέρθηκε, επίσης, στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Ερυμάνθου και ανέλυσε τις πρακτικές που ακολουθούνται στον συνεταιρισμό και στην καθετοποίηση διαδικασιών από το χωράφι στο ράφι.
Ειδικότερα, ο κ. Ζακυνθινός είπε πως «μέσα από την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των παραγωγών σήμερα υπάρχει μια προίκα. Σε χρόνο μικρότερο των εννέα μηνών, ετερόκλητα άτομα βρέθηκαν κάτω από τη στέγη ενός συλλογικού οργάνου που σήμερα αφήνουν ένα κοινωνικό αποτύπωμα στην περιοχή και οπωσδήποτε ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αφού σκοπός τους είναι η παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου». Επανερχόμενος στην έννοια της προίκας, ο κ. Ζακυνθινός έκανε αναφορά για την απόκτηση τριών μετεωρολογικών σταθμών που θα τους βοηθήσουν να σχεδιάζουν τις βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές και επεμβάσεις, με συνέπεια και οργάνωση και οπωσδήποτε με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής.
Στην προίκα πρόσθεσε, επίσης, και την πρόσφατη επίδοση του συνεταιρισμού και ενός μέλους του (για ξεχωριστή ποικιλία ελαιολάδου) με διακρίσεις στον Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου «Olive Oil Trophy» στην HELEXPO ΔΕΘ με πέντε βραβεία (χρυσό, αργυρά, χάλκινα). Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο αφήγημα της παραγωγής ενός «πολιτισμικού τροφίμου» με «μύθο», «ιστορία» και «πολιτισμό», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ιστορικότητα του βραβευμένου ελαιολάδου της περιοχής «Πλατανόβρυση» του Δήμου Ερυμάνθου του 1936 από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, γεγονός που δίνει το έναυσμα στον συνεταιρισμό να αιτηθεί ενός Ελαιολάδου ΠΓΕ.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του γευσιγνώστη ελαιόλαδου Γιώργου Κουτέλα.
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε γενικές αρχές γευσιγνωσίας του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, τονίζοντας την αναγκαιότητα ανάδειξης των τοπικών ποικιλιών, με τα ιδιαίτερα αρώματα και γευστικά χαρακτηριστικά. Κλείνοντας, συνεχάρη τα μέλη του συνεταιρισμού για την οργάνωση της εκδήλωσης, όπως επίσης και τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν για την ανάδειξη του τόπου τους. Τέλος, ο ίδιος έκανε επίδειξη γευσιγνωσίας με καλυμμένα μπουκάλια ελαιολάδου από διάφορες ποικιλίες, προσδιορίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
Πηγή: www.ypaithros.gr