Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα (24.02.2025) το σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ που ζητά ταχεία ειρήνευση στην Ουκρανία χωρίς, όμως, αναφορά στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας, παρά τις αντιρρήσεις των ευρωπαίων συμμάχων του Κιέβου.
Το ψήφισμα, το οποίο αξιώνει «τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν» και «διαρκή ειρήνη», υιοθετήθηκε στον ΟΗΕ με 10 ψήφους υπέρ –συμπεριλαμβανομένης αυτής της Ρωσίας– και πέντε αποχές (Βρετανία, Γαλλία, Ελλάδα, Σλοβενία, Δανία).
Οι ΗΠΑ είχαν εισαγάγει το συγκεκριμένο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης, το οποίο δεν αποκαλούσε τη Ρωσία επιθετική ούτε αναγνώριζε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Αποτελούνταν από τρις παραγράφους και δεν περιελάμβανε καμία αναφορά στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ χαρακτήρισε το αμερικανικό ψήφισμα «καλή κίνηση».
Παράλληλα, δεν ζητούσε κατάπαυση του πυρός ή οποιαδήποτε συγκεκριμένη δράση, διότι πίστευε ότι αυτό θα αύξανε την αντίσταση της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Ωστόσο, νωρίτερα η γενική συνέλευση του ΟΗΕ υποστήριξε ένα ψήφισμα που συντάχθηκε από την Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση που καταδικάζει τη Ρωσία στην τρίτη επέτειο της πλήρους εισβολής της, απορρίπτοντας ένα αντίπαλο ψήφισμα των ΗΠΑ που αντικατοπτρίζει τη διάσπαση του Ντόναλντ Τραμπ με την Ευρώπη και την αυξανόμενη ένωση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Μάλιστα, οι ΗΠΑ είχαν επιδιώξει να μην προχωρήσει το ψήφισμα που συνυπέγραψε η Ουκρανία και οι Αμερικανοί διπλωμάτες είχαν ασκήσει πιέσεις σε αξιωματούχους της ΕΕ και της Ουκρανίας για να το αποσύρουν.
Από το ψήφισμα απείχαν δυνάμεις όπως η Ινδία, η Βραζιλία και η Κίνα.
Πηγή: www.newsit.gr