Ο Τομ Βερλέιν (Tom Verlaine) ήταν αμερικανός κιθαρίστας και τραγουδοποιός, συνιδρυτής των Television, του σημαντικότερου συγκροτήματος της νεοϋρκέζικης σκηνής του πανκ, παρά τη βραχύβια ζωή του. Το άλμπουμ τους «Marquee Moon» (1977), συγκαταλέγεται στα κορυφαία και επιδραστικότερα της ροκ μουσικής και θεωρείται «κάτι σαν το Ιερό Δισκοπότηρο του ανεξάρτητου ροκ», όπως έχει ειπωθεί. Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος, o Τομ Βερλέιν ακολούθησε σόλο καριέρα και για πολλά χρόνια συμμετείχε στο συγκρότημα, που υποστήριζε την πρώην ερωμένη του Πάτι Σμιθ.
Ο Τόμας Μίλερ, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1949 στο Ντένβιλ του Νιου Τζέρσεϊ, μια πόλη που απέχει 56 χλμ. από το Μανχάταν. Από τα νεανικά του χρόνια ασχολήθηκε με τη μουσική και την ποίηση. Έμαθε πιάνο και σαξόφωνο επηρεασμένος από σπουδαίους τζαζίστες, όπως ο Τζον Κολτρέιν, ο Σταν Γκετζ και ο Άλμπερτ Άιλερ. Κιθάρα άρχισε να μαθαίνει, όταν άκουσε Rolling Stones και συγκεκριμένα το τραγούδι τους «19th Nervous Breakdown» (1966).
Στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα, συνεργαζόμενος με τον μπασίστα Ρίτσαρντ Χελ και τον ντράμερ Μπιλ Φίκα στο συγκρότημα Neon Boys. Τότε ήταν που υιοθέτησε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Βερλέιν (Βερλέν στα γαλλικά), ως φόρο τιμής στον γάλλο συμβολιστή ποιητή Πολ Βερλέν.
Στα τέλη του 1973, με την προσθήκη του κιθαρίστα Ρίτσαρντ Λόιντ, οι Neon Boys μετονομάστηκαν σε Television και στις αρχές του 1974 άρχισαν να εμφανίζονται στο θρυλικό κλαμπ της Νέας Υόρκης CBGB, συμμετέχοντας στην έκρηξη του νεοϋορκέζικου νέου κύματος (new wave), με την Πάτι Σμιθ, τους Ramones και τους Talking Heads. Διαφωνίες μεταξύ του Βερλέιν και του Χελ οδήγησαν στην αποχώρηση του δεύτερου και την αντικατάστασή του από τον μπασίστα Φρεντ «Σόνικ» Σμιθ των Blondie.
Το πρώτο άλμπουμ των Television, «Marquee Moon», που κυκλοφόρησε στις 8 Φεβρουαρίου 1977, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στην ιστορία της ροκ μουσικής. Δεν έμοιαζε με κανένα από αυτά που είχαν προηγηθεί, αντίθετα, πάρα πολλά μεταγενέστερα προσπάθησαν να το μιμηθούν. Ο πρώτος και μεγαλύτερος αιφνιδιασμός είχε να κάνει με τις κιθάρες των Βερλέιν και Λόιντ: ρευστές, μαγικές αλλά και απόλυτα πειθαρχημένες, περιπετειώδεις και απρόβλεπτες, χωρίς όμως ποτέ να ξεφεύγουν από τη φόρμα του τραγουδιού, με «καθαρές» φράσεις και υποδειγματική μελωδικότητα.
Το ομότιτλο τραγούδι, τελευταίο στην πρώτη πλευρά του δίσκου, ήταν ένα δεκάλεπτο ηλεκτρικό έπος, σε μια περίοδο που το στάνταρντ ήταν τα δίλεπτα επαναστατικά μανιφέστα του πανκ. Αλλά και το «Elevation» με τα κοφτά του ριφ και με τις συνθετικές ανατροπές του ήταν μια επιτομή του «νέου κύματος». Όσο για τους τραχείς στίχους, προσάρμοζαν το πνεύμα των Velvet Underground σε μια εποχή ζυμώσεων, όπου καθετί το πιθανό έμοιαζε και εφικτό («What I want, I want now, I want to jump a mountain, I see on evil»).
Τον Απρίλιο του 1978, οι Television κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο «Adventure», που «δεν ήταν ένα μεγάλο άλμπουμ, όπως το Marquee Moon, αλλά ήταν ένα πολύ καλό άλμπουμ», όπως έγραψε η κριτική. Η χλιαρή αντίδραση του αμερικάνικου κοινού και στη δεύτερη δισκογραφική απόπειρα των Τelevision οδήγησαν στη διάλυσή τους. Ο Βερλέιν και ο Λόιντ ακολούθησαν έκτοτε σόλο καριέρες με άνισα αποτελέσματα.
Το 1991 επιχειρήθηκε μια βραχύβια επανένωση των Television που απέφερε το ομώνυμο άλμπουμ, το οποίο, παρά τις καλές κριτικές απέτυχε και πάλι εμπορικά. Επανασυνδέθηκαν σποραδικά τα επόμενα χρόνια και αναγνωρίστηκαν από κριτικούς και μουσικούς ως μία από τις κύριες επιρροές του εναλλακτικού ροκ τις δεκαετίες του ’80 και ’90.
Στην προσωπική του καριέρα ο Τομ Βερλέν κυκλοφόρησε οκτώ άλμπουμ και μόνο το δεύτερο με τον τίτλο «Dreamtime» (1981) είχε κάποια εμπορική απήχηση φθάνοντας στο Νο177 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών. To 1980, o Ντέιβιντ Μπόουι σε μία από τις σπάνιες διασκευές του, περιέλαβε το τραγούδι του Βερλέιν «Kingdom Come» (από τον πρώτο σόλο δίσκο του «Tom Verlaine» του 1979) στον δίσκο του «Scary Monsters (and Super Creeps)».
Ο Τομ Βερλέιν πέθανε στις 28 Ιανουαρίου 2023 στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 73 ετών.
Πηγή: www.sansimera.gr