Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τρίτης (10/12) ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 6,15 μονάδες ή -0,42% και έκλεισε στις 1.458,81 μονάδες, που ήταν και το χαμηλό ημέρας. Σε περίπου 10 μονάδες καθορίστηκε το εύρος διακύμανσης, με υψηλό ημέρας τις 1.468,22 μονάδες. Πρόκειται για την πρώτη πτώση του Χ.Α. εντός του Δεκεμβρίου. Η απόδοση του δείκτη φέτος διαμορφώνεται σε +12,81%.
Οι τραπεζικές μετοχές αφομοίωσαν τα εντυπωσιακά κέρδη του τελευταίου 6ημέρου, με τους περισσότερους τίτλους να χάνουν σχεδόν ή πάνω από -1%. Εξαίρεση η Εθνική Τράπεζα, η οποία έμεινε σχεδόν αμετάβλητη, έχοντας στην «πλάτη» της τον θετικό καταλύτη της UBS. Υπενθυμίζεται ότι η ελβετική τράπεζα τοποθέτησε την ΕΤΕ στις κορυφαίες επιλογές της (top picks) στην Ευρώπη.
Υπήρξαν, βέβαια, και ορισμένες μετοχές που λειτούργησαν ως «ανάχωμα» στη σημερινή υποχώρηση του Χρηματιστηρίου. Ο λόγος για την Jumbo, τη ΔΕΗ, αλλά και τις Intralot – Austriacard από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με την πρώτη να λαμβάνει ώθηση από την αύξηση των πωλήσεων κατά +7% στο 11μηνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση της εισηγμένης.
Συνέχιση του ράλι στην Αθήνα;
Παρά τη σημερινή πτώση, επικρατεί κατάσταση ευφορίας στην εγχώρια αγορά, κάνοντας ιδανική πρεμιέρα στον Δεκέμβριο. Μέχρι πρότινος, ο Γενικός Δείκτης είχε σημειώσει μόνο θετικά πρόσημα στις έξι πρώτες συνεδριάσεις του τρέχοντος μήνα, κερδίζοντας αθροιστικά πάνω από 70 μονάδες ή +5,13%, υπερβαίνοντας το ορόσημο των 1.460 μονάδων (υψηλό δύο και πλέον μηνών). Οι τράπεζες ηγήθηκαν του ράλι, καταγράφοντας άνοδο +13,29% στο 6ήμερο, με αποτέλεσμα να «αγγίζουν» τις 1.300 μονάδες που ανοίγουν τις πύλες για τα φετινά ρεκόρ.
Οι αισιόδοξοι βλέπουν συνέχιση της ανόδου και περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων μέχρι το τέλος του έτους, στο πλαίσιο του year end rally που λαμβάνει χώρα. Ωστόσο και σε περίπτωση διόρθωσης, κάνουν λόγο για συνέχιση του θετικού μομέντουμ με την έναρξη της νέας χρονιάς (January Effect), με ώθηση κυρίως από μετοχές που έχουν μείνει πίσω και παρουσιάζουν αξιοπρόσεκτα περιθώρια ανόδου.
Από την άλλη πλευρά, η νευρικότητα είναι το κυρίαρχο στοιχείο που παρατηρείται στις παγκόσμιες αγορές, καθώς οι traders περιμένουν τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο και θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την στρατηγική που θα διαμορφώσει η Federal Reserve για τη νομισματική της πολιτική. Τα βλέμματα είναι επίσης στραμμένα στο γεωπολιτικό πεδίο, αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις σε Γαλλία και Νότια Κορέα, που επιβαρύνουν την επενδυτική ψυχολογία.
Η προσοχή παραμένει στο 26ο ετήσιο φόρουμ «Greece – Speeding Ahead post Investment Upgrade» του Capital Link που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη. Την ετοιμότητα του Χρηματιστηρίου Αθηνών ως προς τη μετάβασή του στις ανεπτυγμένες αγορές ανέδειξε ο CEO της ΕΧΑΕ, κ. Γιάννος Κοντόπουλος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για προσέλκυση νέων επενδυτών.
Μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε εγχώριο επίπεδο βρίσκεται η MED ΑΒΕΕ, η οποία ξεκίνησε τις διαδικασίες για τη μετάταξη των μετοχών της από την Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην Κύρια Αγορά. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι χθες έριξε το «φράγμα» του 1 ευρώ καταγράφοντας «άλμα» +10% και έχοντας θέσει ως στόχο να φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ σε όρους κεφαλαιοποίησης.
Ισορροπία μεταξύ αγοραστών και πωλητών στις διεθνείς αγορές
Σε ελεγχόμενο profit taking έχουν επιδοθεί οι traders στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να υποχωρούν αλλά να μην απομακρύνονται από τα ιστορικά υψηλά τους. Ήπια ανοδικό το σημερινό ξεκίνημα, με τον Nasdaq να ανακάμπτει και να διαπραγματεύεται στο +0,6%. Αντίθετα, ο Dow Jones κινείται πτωτικά κατά -0,2%. Επιπλέον, τηρείται στάση αναμονής ενόψει της ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό (CPI) την ερχόμενη Τετάρτη.
Διορθωτικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί κατά -0,35% και να διαπραγματεύεται κάτω από τις 520 μονάδες. Μεταξύ -0,2% και -0,8% οι απώλειες των κυριότερων δεικτών. Εξαίρεση ο γερμανικός DAX, ο οποίος ενισχύεται κατά +0,2% οδεύοντας προς νέο ρεκόρ. Οι επενδυτές παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, ενώ παράλληλα περιμένουν την απόφαση της ΕΚΤ την Πέμπτη με μία νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης να αποτελεί το επικρατέστερο σενάριο.
Μεικτή η εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους δείκτες σε Κίνα και Ιαπωνία να κλείνουν σε ανοδικό έδαφος. Υψηλότερα κατά +2,4% κινήθηκε ο Kospi στη Νότια Κορέα, σε μία προσπάθεια επαναφοράς από την πολιτική κρίση που επικρατεί στη χώρα. Από την άλλη πλευρά, πτωτικές ήταν οι τάσεις σε Αυστραλία και Χονγκ Κονγκ.
Πηγή: www.protothema.gr