Η βιολογική γεωργία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για αειφόρο γεωργία. Εναρμονίζεται με τους στόχους της ΕΕ για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την προώθηση της βιοποικιλότητας και την παροχή πιο υγιεινών επιλογών διατροφής. Ωστόσο, η ευρεία υιοθέτησή της αντιμετωπίζει οικονομικές, τεχνικές και ρυθμιστικές προκλήσεις.
Βιωσιμότητα της βιολογικής γεωργίας στην ΕΕ
1. Υποστήριξη πολιτικής
Η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά τη βιολογική γεωργία μέσω:
- EU Green Deal and Farm to Fork Strategy: Στόχος είναι να επιτευχθεί το 25% της γεωργικής γης υπό βιολογική γεωργία έως το 2030.
- Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ): Παρέχει επιδοτήσεις και οικονομικά κίνητρα στους βιοκαλλιεργητές.
- Ανάπτυξη αγοράς: Οι προσπάθειες της ΕΕ για την προώθηση της βιολογικής επισήμανσης έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη και τη ζήτηση των καταναλωτών.
2. Οικονομική βιωσιμότητα
- Η αγορά βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, με αξία άνω των 54 δισ. ευρώ το 2021.
- Χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία πρωτοστατούν τόσο στη βιολογική παραγωγή όσο και στην κατανάλωση.
- Η προθυμία των καταναλωτών να πληρώσουν τιμές πριμοδότησης για βιολογικά προϊόντα βελτιώνει την κερδοφορία για τους αγρότες.
3. Περιβαλλοντικά οφέλη
- Βιωσιμότητα: Η βιολογική γεωργία μειώνει την εξάρτηση από συνθετικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, περιορίζοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
- Βιοποικιλότητα: Ενθαρρύνει την ποικιλότητα των καλλιεργειών, την υγεία των επικονιαστών και τη διατήρηση του εδάφους.
- Υγεία του εδάφους: Προωθεί τη φυσική λίπανση και μειώνει την υποβάθμιση του εδάφους.
4. Καταναλωτικές τάσεις
- Η αύξηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών σχετικά με την υγεία και τη βιωσιμότητα ωθεί τη ζήτηση για βιολογικά προϊόντα.
- Τα βιολογικά τρόφιμα αντιμετωπίζονται ολοένα και περισσότερο ως προϊόν υψηλής ποιότητας, δημιουργώντας ευκαιρίες για τους παραγωγούς.
Προκλήσεις της βιολογικής γεωργίας στην ΕΕ
1. Οικονομικές προκλήσεις
- Υψηλότερο κόστος παραγωγής: Η βιολογική γεωργία απαιτεί περισσότερη εργασία, χειροκίνητο έλεγχο ζιζανίων και τήρηση αυστηρών κανονισμών, αυξάνοντας το κόστος.
- Χαμηλότερες αποδόσεις: Οι βιολογικές εκμεταλλεύσεις παράγουν συχνά 20%-30% λιγότερο σε σύγκριση με τις συμβατικές εκμεταλλεύσεις, επηρεάζοντας την κερδοφορία.
- Πρόσβαση στην αγορά: Οι αγρότες μικρής κλίμακας αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση στις αγορές και στον ανταγωνισμό με τη βιομηχανική γεωργία.
2. Πιστοποίηση και κανονισμός
- Κόστος πιστοποίησης: Η βιολογική πιστοποίηση είναι δαπανηρή και χρονοβόρα, ειδικά για τους μικροκαλλιεργητές.
- Σύνθετοι κανονισμοί: Οι κανονισμοί της ΕΕ για τη βιολογική γεωργία (π.χ. περιορισμοί φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων) είναι αυστηροί και μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο για τους νεοεισερχόμενους.
- Κίνδυνοι απάτης: Οι περιπτώσεις οργανικής απάτης υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην αγορά.
3. Μεταβατικά εμπόδια
- Υψηλό κόστος μετάβασης: Οι αγρότες αντιμετωπίζουν μια μεταβατική περίοδο δύο έως τριών ετών κατά την οποία οι αποδόσεις πέφτουν, αλλά τα προϊόντα δεν μπορούν να πωληθούν ως βιολογικά.
- Κενά γνώσης: Οι αγρότες που μεταβαίνουν στα βιολογικά χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις και εκπαίδευση στη διαχείριση παρασίτων, την αμειψισπορά και τις βιολογικές εισροές.
4. Κλίμα και περιβαλλοντικοί παράγοντες
- Πίεση παρασίτων και ασθενειών: Χωρίς χημικά φυτοφάρμακα, οι βιοκαλλιεργητές είναι πιο ευάλωτοι στις απώλειες των καλλιεργειών.
- Κλιματική αλλαγή: Ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ξηρασίες και πλημμύρες, επηρεάζουν δυσανάλογα τη βιολογική γεωργία λόγω της περιορισμένης ευελιξίας των πόρων.
5. Προκλήσεις των καταναλωτών
- Προσιτή τιμή: Τα βιολογικά προϊόντα έχουν υψηλότερη τιμή από τα συμβατικά, περιορίζοντας την πρόσβαση για καταναλωτές χαμηλού εισοδήματος.
- Ανισορροπία ζήτησης-προσφοράς: Ενώ η ζήτηση για βιολογικά τρόφιμα αυξάνεται, η εγχώρια παραγωγή σε ορισμένες χώρες υστερεί, οδηγώντας σε υψηλότερες εισαγωγές.
Ευκαιρίες για την ενίσχυση της βιωσιμότητας
1. Βελτιώσεις πολιτικής
- Αύξηση της οικονομικής στήριξης των βιοκαλλιεργητών κατά τη μεταβατική περίοδο.
- Απλοποίηση των διαδικασιών πιστοποίησης και μείωση του σχετικού κόστους.
- Ενίσχυση των συστημάτων παρακολούθησης για την καταπολέμηση της απάτης και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.
2. Έρευνα και καινοτομία
- Επένδυση σε βιολογική έρευνα, όπως ανθεκτικές στα παράσιτα ποικιλίες καλλιεργειών και βιολογικά λιπάσματα.
- Προώθηση αγροοικολογικών πρακτικών για τη βελτίωση των αποδόσεων και της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.
3. Ανάπτυξη αγοράς
- Επέκταση των τοπικών και περιφερειακών αλυσίδων εφοδιασμού για μείωση του κόστους και βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά για τους μικρούς αγρότες.
- Ενίσχυση εκστρατειών ευαισθητοποίησης των καταναλωτών για την ενίσχυση της ζήτησης για πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα.
4. Συνεργασία
- Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ αγροτών, κυβερνήσεων και ΜΚΟ για την ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών.
- Ενθάρρυνση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την υποστήριξη καινοτομιών στη βιολογική γεωργία.
Σύνοψη
Η βιολογική γεωργία στην ΕΕ είναι βιώσιμη, υποστηριζόμενη από ισχυρές πολιτικές, τη ζήτηση των καταναλωτών και τα περιβαλλοντικά οφέλη. Ωστόσο, προκλήσεις όπως το υψηλό κόστος, οι χαμηλότερες αποδόσεις και τα ρυθμιστικά βάρη εμποδίζουν το πλήρες δυναμικό της.
Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων μέσω της στοχευμένης πολιτικής υποστήριξης, της καινοτομίας και της βελτιωμένης πρόσβασης στην αγορά μπορεί να βοηθήσει την ΕΕ να επιτύχει τους στόχους της για βιωσιμότητα, καθιστώντας παράλληλα τη βιολογική γεωργία οικονομικά βιώσιμη για όλους τους ενδιαφερόμενους.
Πηγή: www.ypaithros.gr