13 Μαρτίου 2025
ΑΓΡΟΤΙΚΑ/ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ

«Υψηλής διατροφικής αξίας το βουβαλίσιο κρέας»

Το κρέας του ελληνικού βούβαλου είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, πολύ καλό προφίλ αναλογίας σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα, υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και σίδηρο και εξαιρετική γεύση και υφή, ενώ το νωπό γάλα βούβαλου εμφανίζει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και βιταμίνες και φυσικά πλούσια γεύση.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν μέρος των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου, που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την ονομασία «Ολοκληρωμένα Συστήματα Παραγωγής Βουβαλίσιου Κρέατος και Γάλακτος με ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά».

Το έργο ξεκίνησε μετά από αίτημα των βουβαλοτρόφων Ελλάδας, οι οποίοι ήθελαν με κάποιον τρόπο να πιστοποιήσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και να δώσουν την απαραίτητη διατροφική αξία στο βουβαλίσιο κρέας και το γάλα.

Αποτελέσματα έρευνας

«Ξεκινήσαμε λαμβάνοντας δείγματα από εκτροφές του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βουβαλοτρόφων Ελλάδας και προσπαθήσαμε να μελετήσουμε τις φυσικοχημικές ιδιότητες, το Ph του κρέατος, την τρυφερότητα και την ποσότητα του λίπους», επισημαίνει στην «ΥΧ» ο Αριστοτέλης Λυμπερόπουλος, καθηγητής στο τμήμα Γεωπονίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτό που παρατηρήθηκε στο βουβαλίσιο κρέας είναι ότι μέσα στις μυϊκές ίνες δεν υπάρχουν καθόλου στίγματα λίπους κι αυτό είναι το πλεονέκτημά του έναντι του μοσχαρίσιου κρέατος.

Ο Αριστοτέλης Λυμπερόπουλος, καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του ΔΙΠΑΕ.

«Το βουβαλίσιο κρέας είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, έχει λιγότερη χοληστερόληκαι είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα για την προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις. Να πω ότι στα 100 γρ. βουβαλίσιου κρέατος το λίπος είναι κοντά στα 1,8 γρ. και οι θερμίδες που περιέχονται είναι 0,6. Αντίστοιχα, τα 100 γρ. αγελαδινού κρέατος έχουν 18 γρ. λίπος και οι θερμίδες είναι 8», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λυμπερόπουλος.

Σε ό,τι αφορά το γάλα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το βουβαλίσιο είναι πλούσιο σε λίπος, πρωτεΐνες, έχει λακτόζη και ολικά στερεά. Και στο γάλα υπάρχουν αυξημένα Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα και διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με το αγελαδινό. «Τα οφέλη που θα έχει κάποιος από την κατανάλωση κρέατος και γάλακτος αφορούν την υγεία και τη διατροφή του, αφού θα καταναλώνει ένα προϊόν με συγκεκριμένη διατροφική αξία, με ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και ασφαλή, αφού θα προέρχονται από ζώα με ελεγμένη την υγιεινή τους», καταλήγει ο καθηγητής του ΔΙΠΑΕ.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αναπαραγωγής και Γενετικής Βελτίωσης Παραγωγικών Ζώων του ΔΙΠΑΕ, Ζωικής Παραγωγής και Προστασίας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, με τον τομέα Υγιεινής και Τεχνολογίας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης, των Ινστιτούτων Κτηνιατρικών Ερευνών και Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Πηγή: www.ypaithros.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Η Τουρκία πρόλαβε να κατοχυρώσει ως ΠΓΕ το παραδοσιακό γίδινο γιαούρτι της

mera24

Στο κέντρο της Πτολεμαΐδας τα τρακτέρ

mera24

Χωρίς αλκοόλη οι ποτοποιίες της Λέσβου

mera24
Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας τότε συναινείτε σε αυτό. View more
Accept